Na hlavný obsah

Fínsky prezident Niinistö obhajoval vstup svojej krajiny do NATO bez Švédska

Ratifikácia totiž nezávisí od Fínska.

Fínsky prezident Niinistö obhajoval vstup svojej krajiny do NATO bez Švédska
Na snímke vlajky zľava Fínska, NATO a Švédska. Foto: TASR/AP

Fínsky prezident Sauli Niinistö bránil rozhodnutie Fínska pokračovať v procese vstupu do NATO aj bez svojho suseda Švédska. Odôvodnil to tak, že odmietnuť ratifikáciu svojej kandidatúry Tureckom by bolo problematické a „dosť šialené“. V nedeľu (19. 3.) o tom informovala tlačová agentúra DPA.

„Mali by sme odmietnuť ratifikáciu Tureckom? To znie dosť šialene,“ povedal fínsky prezident Niinistö pre švédsku verejnoprávnu televíziu SVT v interview, ktoré bolo odvysielané v sobotu (18. 3.) večer. „Bola by to veľmi problematická situácia, keby sme Ankare povedali nie,“ dodal.

Výroky fínskeho prezidenta nasledovali po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok 17. marca oznámil, že jeho vláda začne s ratifikačným procesom týkajúcim sa Fínska.

Hoci Niinistö vždy zdôrazňoval, že Fínsko pôjde „ruka v ruke“ so Švédskom, pokiaľ to bude záležať na nich, ale ratifikácia nakoniec závisí od Turecka a Maďarska. Tieto dva členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) ešte stále neschválili žiadosti oboch severských krajín o vstup, zosumarizoval okolnosti Niinistö.

Obe škandinávske krajiny po desaťročiach neutrality požiadali o vstup do transatlantickej obrannej aliancie vlani v máji, po plnohodnotnej invázii Ruska na Ukrajinu. Dali jasne najavo, že si želajú vstúpiť do NATO spoločne.

Turecko stále blokuje vstup Švédska z toho dôvodu, že Švédsko odmieta vydať 120 ľudí, ktorých Ankara pokladá za teroristov. Maďarsko zasa ešte neratifikovalo žiadosť Fínska a toto rozhodnutie sa očakáva 27. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet