Na hlavný obsah

Gruzínska vládna strana po protestoch stiahla zákon o zahraničných agentoch

Gruzínci proti zákonu protestovali už od začiatku týždňa.

Gruzínska vládna strana po protestoch stiahla zákon o zahraničných agentoch
Ilustračná snímka z protestov v Gruzínsku. Foto: TASR/AP

Zákonodarcovia gruzínskej vládnucej strany Gruzínsky sen po dvoch dňoch protestov opozície a jej priaznivcov stiahli zo snemovne takzvaný zákon o zahraničných agentoch. Ten by vyžadoval, aby sa všetky organizácie, ktoré získavajú viac ako 20 percent svojich finančných prostriedkov zo zahraničia, registrovali pod hrozbou vysokých pokút ako „zahraniční agenti“.

Nad registrovanými organizáciami by potom malo kontrolu ministerstvo spravodlivosti. Proti norme demonštrovali tisícky ľudí, ktorí sa obávali autoritárskeho smerovania krajiny po vzore Ruska, kde podobný zákon platí už vyše desať rokov.

Strana Gruzínsky sen podľa agentúry Reuters vo vyhlásení uviedla, že „bezpodmienečne stiahne návrh zákona, ktorý bezvýhradne podporovala“, a to údajne kvôli nutnosti obmedziť „konfrontáciu v spoločnosti“.

Gruzínci proti zákonu protestovali už od začiatku týždňa. Stanica Rustavi 2 v priebehu noci na štvrtok (9. 3.) informovala o napätej situácii. Strety medzi demonštrantmi a políciou sa odohrávali ešte okolo siedmej hodiny ráno miestneho času (4:00 SEČ).

Protestujúci podľa nej v noci hádzali zápalné fľaše a pokračovali v stavaní barikád či zapaľovali odpadkových košov. Polícia zatkla bližšie nespresnený počet ľudí.

Protestujúci blokovali Rustaveliho triedu, na ktorej sa okrem iného nachádza budova parlamentu, od stredajšieho (8. 3.) popoludnia. Podľa gruzínskych médií už v ulici obnovili dopravu a bezpečnostné zložky rozoberajú vystavané barikády.

Protiruské nálady v spoločnosti

Inkriminovaný zákon schválila vládna väčšina v utorok (7. 3.) v prvom čítaní. Kritici Gruzínskeho sna tvrdia, že strana má príliš blízko k Rusku a v posledných rokoch sa zakaukazská krajina vydala smerom k autoritárstvu.

Gruzínska spoločnosť je po rokoch konfliktov s Ruskom ohľadom Moskvou podporovaných separatistických regiónov Abcházska a Južného Osetska naladená silno proti Moskve, čo bolo viditeľné aj na demonštráciách, kde niektorí protestujúci prevolávali heslo: „Nie ruskému zákonu!“

Na sociálnych sieťach sa potom rýchlo šírilo video. Na ňom demonštranti na čele so ženou s vlajkou Európskej únie odolávajú vodnému delu. Gruzínsko nie je členom EÚ, vlani v marci však požiadala o členstvo. Európska rada v júni konštatovala, že je pripravená Gruzínsku udeliť štatút kandidátskej krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet