Na hlavný obsah

Guterres a Zelenskyj vyzvali na predĺženie obilnej dohody s Ruskom

Pôvodne ju uzavreli na 120 dní a v novembri ju predĺžili.

Guterres a Zelenskyj vyzvali na predĺženie obilnej dohody s Ruskom
Generálny tajomník OSN António Guterres (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (8. 3.) vyzvali na predĺženie obilnej dohody s Ruskom. Tá Kyjevu umožnila vývoz poľnohospodárskych plodín z čiernomorských prístavov Ukrajiny do sveta napriek pokračujúcej vojne.

Dohoda sa má 18. marca automaticky predĺžiť, ak žiadna strana nevznesie výhrady. Moskva však už dala najavo, že najprv by mali byť odstránené prekážky, ktoré bránia vývozu poľnohospodárskych komodít z Ruska, kým dohoda bude môcť pokračovať, napísala agentúra Reuters.

„Predĺženie dohody po 18. marci je kriticky nevyhnutné pre celý svet,“ vyhlásil Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda na stredajšej spoločnej tlačovej konferencii.

Význam exportu obilia

Guterres zase zdôraznil význam exportu ukrajinského a ruského obilia a hnojív pre globálnu potravinovú bezpečnosť. Dohoda podľa neho umožnila vývoz 23 miliónov ton obilia. Vďaka tomu „sa podarilo znížiť ceny potravín vo svete skoro o 20 percent“.

Zelenskyj poďakoval Guterresovi tiež za to, že jasne odsúdil ruskú agresiu. S hosťom rokoval aj o tom, ako skoncovať s „ruským jadrovým vydieraním“ a ako zabezpečiť bezpečnosť všetkých jadrových elektrární v bojujúcej krajine.

Najväčšiu z nich, Záporožskú jadrovú elektráreň, okupujú Rusi od začiatku invázie. Zelenskyj v stredu zdôraznil, že táto elektráreň by mala prejsť plne do ukrajinských rúk.

Obilnú dohodu za sprostredkovania OSN a Turecka uzavreli vlani v júli pôvodne na 120 dní. V novembri ju predĺžili.

Guterres je na návšteve Ukrajiny tretíkrát od vypuknutia vojny, ktorá sa začala vpádom ruských vojsk na Ukrajinu vlani 24. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet