Na hlavný obsah

Gyimesi o migoch: Vláda nerozhodla v súlade s ústavou ani s vôľou občanov krajiny

Valášek si myslí, že ich štát mal darovať už dávno.

Gyimesi o migoch: Vláda nerozhodla v súlade s ústavou ani s vôľou občanov krajiny
Na snímke zľava György Gyimesi (OĽANO) a Erik Tomáš (nezaradený). Foto: RTVS

György Gyimesi (OĽANO) vidí v darovaní migov morálny aj právny problém. Vláda sa vo veci odvoláva na medzinárodnú zmluvu, no podľa neho ide o vojenskú zmluvu. O odovzdaní vojenského materiálu musí podľa ústavy rozhodnúť parlament. Uviedol to v sobotu (18. 3.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

„Keby darovali čmeliaky, práškovacie lietadlá, bola by to medzinárodná zmluva v oblasti poľnohospodárstva a mohli by byť odoslané na Ukrajinu. Morálny argument – táto vláda už nezastáva v tejto otázke väčšinu obyvateľstva,“ vysvetlil Gymiesi s odvolaním sa na prieskum, ktorý hovoril o tom, že 70 percent obyvateľov Slovenka s odovzdaním migov nesúhlasí.

Podpredseda hnutia Progresívne Slovensko a nezaradený poslanec Tomáš Valášek si myslí, že postup vlády nebol korektný v tom, že stíhačky mal štát odstúpiť Ukrajine už dávno. Keby ich Slovensko daruje pred rokom, domnieva sa, že by sa debata o korektnosti neviedla. „Migy už mohli rok pomáhať Ukrajine a zachraňovať ľudské životy,“ podotkol.

Odovzdanie lietadiel mohli vládni predstavitelia urobiť podľa Valášeka diskrétne, tak ako to urobili „minimálne ďalšie štyri krajiny“. Priznal, že právny element darovania migov nie je úplne istý. Na posudzovanie tohto postupu sa však podľa neho majú obrátiť na súdy.

Gyimesi argumentoval, že s analýzami súhlasia aj niektorí ústavní právnici. „Vláda, podľa môjho názoru, nerozhodla v súlade s ústavou a nerozhodla s vôľou občanov tejto krajiny, ktorých v tejto otázke nereprezentovala a nezastupovala,“ povedal. Valášek však dodal, že sú právnici, ktorí zastávajú opačný názor.

Podpredseda strany Hlas-SD a nezaradený poslanec Erik Tomáš tvrdí, že téma migov „nemala byť na stole vôbec.“ Vláda podľa neho nemá kompetencie o nej rozhodovať. Domnieva sa, že by mala skôr riešiť ekonomické otázky, ktoré v súčasnosti Slovensko sužujú, napríklad zdražovanie. Kritizoval vládu za otázky, o ktorých v posledných dňoch rokovala.

Tomáš kritizoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú za to, že túto tému darovania migov odobrila. Podľa neho by mala vedieť, že o tejto otázke nemôže rozhodovať ani vláda, ani Národná rada SR.

Ohrozený plán obnovy

Podľa Gyimesiho zákony, týkajúce sa plánu obnovy, neprechádzajú preto, lebo dočasná vláda už nemá v parlamente väčšinu. Kritizoval aj to, že pred schvaľovaním zákonov neboli dostatočne informovaní o ich obsahu. Hlas-SD podľa Tomáša zákony nepodporuje, „lebo nie sú dobré.“

„Vláda bude musieť asi niektoré ciele renegociovať,“ podotkol Valášek s tým, že ciest na záchranu peňazí z plánu obnovy, je už menej. Myslí si, že dostavanie nemocnice Rázsochy vidí reálne už len dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Na snímke je štúdio s hosťami Sobotných dialógov.
V Sobotných dialógoch sa diskutovalo aj o problémoch s plánom obnovy a zdražovaní.Foto: RTVS

Čo sa týka zdražovania potravín, Gyimesi si myslí, že vláda nerobí dostatok pre to, aby znížila vplyv inflácie na ľudí. „A nerobí to ani vo vzťahu k cenám energií, najmä pre obce a podniky,“ tvrdí s tým, že zastropovanie cien je nedostačujúcou pomocou. Privítal by väčšiu aktivitu vlády aj smerom k Zväzu miest a obcí Slovenka.

Tomáš tvrdí, že Hlas-SD navrhoval zníženie DPH na základné potraviny. Pomôcť by podľa neho, aspoň seniorom, mohla mimoriadna valorizácia dôchodkov. Valášek kroky vlády považuje za zlé. Myslí si, že pomoc mohla byť cielenejšia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko