Na hlavný obsah

Hamran: Niektoré trestné konania sa manipulujú

Trestné stíhania vyšetrovateľov označil za účelové.

Hamran: Niektoré trestné konania sa manipulujú
Na snímke prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Foto: TASR

Trestné konania pod dozorom niektorých prokurátorov sa manipulujú, vyhlásil prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran. Ohradil sa proti vyhláseniam Roberta Fica, predsedu strany Smer-SD. Ten pravidelne spochybňuje prácu vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

„Trestné stíhania vyšetrovateľov NAKA sú účelové,“ reagoval Hamran. „Nejaká skupina mohla vytvárať zdanie toho, že vyšetrovatelia NAKA sa dopúšťajú trestného konania,“ dodal. Súdy podľa neho potvrdili, že vyšetrovatelia nekonali protiprávne. Podľa neho, naopak, súdy vidia možnú manipuláciu na strane Úradu inšpekčnej služby (ÚIS).

Hamran upozornil najmä na nezrovnalosti v prepisoch odposluchov na ÚIS. Vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby situáciu preveril. „Chcel by som vyzvať generálneho prokurátora, keďže je orgánom činným v trestnom konaní a stojí na vrchole hierarchie, aby sa pozrel na jednotlivých vyšetrovateľov, ich prácu a na svojich podriadených. Ako je možné, že našu spoločnosť traumatizujú nezrovnalosti v prípade vyšetrovateľov NAKA tak dlho,“ pýta sa.

Nezrovnalosti v prepisoch odposluchov

Ako príklad nezrovnalostí uviedol Hamran prepis odpočúvania, kde Peter Petrov hovorí: „Nemôžem povedať, že ja som im dohodol Zemáka, aby vypovedal proti Makóovi.“ Inšpekcia to však citovala v znení: „Ja som im dohodol Zemáka proti Makovi“.

Prvá verzia prepisu má na sebe aj pečiatku Slovenskej informačnej služby. Na uznesení Úradu inšpekčnej služby však už je druhý prepis, ktorý je podľa Hamrana upravený. Policajný prezident uviedol viacero príkladov, kedy sa podľa neho s prepismi nahrávok alebo s nahrávkami manipulovalo.

Zdôraznil, že vyšetrovatelia NAKA nemajú nahrávky k dispozícii v elektronickej podobe. Vraj preto lebo obsahujú veci, ktoré svedčia v ich prospech. Hamran vyzval demokratických politikov, aby sa vyšetrovateľov NAKA zastali.

Hamran uviedol, že ak by sa k moci dostal opäť Fico, tak odíde do civilu.  „Ak tento človek s bývalými kolegami bude spravovať veci verejné, tak ja nemienim zostať ani vo funkcii, ani v uniforme,“ povedal. Zdôvodnil to tým, že hodnoty Roberta Fica nie sú zlučiteľné s tými jeho.

Trestným stíhaniam vyšetrovateľov sa venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko