Na hlavný obsah

Peter Hámor opäť vyráža do Himalájí. Pokúsi sa zdolať cestu, ktorou ešte nikto neprešiel

Hora Kabru je vysoká 7 394 metrov.

Peter Hámor opäť vyráža do Himalájí. Pokúsi sa zdolať cestu, ktorou ešte nikto neprešiel
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Himalájista Peter Hámor opäť vyráža do najvyšších hôr sveta. Tentoraz to nebude osemtisícovka. Pokúsi sa o výstup na vrchol Kabru – doposiaľ neprelezenou západnou stenou.

„Kabru South je stena, ktorou sa pokúšali prejsť Srbi cez ľadové bariéry,“ hovorí horolezec Peter Hámor. Vystúpiť na vrchol pred dvadsiatimi rokmi sa im však nepodarilo.

„Takže stena je stále panenská čo je pre horolezcov super vec. Je to kopec, kde sa nechodí, aj preto idem tam,“ dodal.

Hora je vysoká 7 394 metrov a leží na hraniciach Nepálu a Indie. Petra Hámora očarila už pred rokmi. „Prvý krát som videl Kabru v roku 2012, keď som išiel na Kančendžongu a je to kopec, ktorý sa nedá prehliadnuť. Je to dominanta celého toho údolia k ľadovcu Jalung a už vtedy sme po nej pokukovali,“ spomína Hámor.

S Petrom Hámorom sa rozprávala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

S vtedajšími spolulezcami sa Hámor po jedenástich rokoch opäť stretne na spoločnej výprave. Pokúsia sa zdolať to, o čom spoločne snívali. „Mojimi parťákmi budú moji kamaráti z Talianska, výborní horolezci. Je to prvý manželský pár, ktorý spoločne dosiahol korunu Himalájí všetkých 14 osemtisícoviek – Nives Meroi a Romanho Benet,“ dodal.

Po mesiaci aklimatizácie sa trojica horolezcov pokúsi o prelezenie západnej steny Kabru aj tentoraz bez pomoci výškových nosičov a bez použitia umelého kyslíka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko