Na hlavný obsah

Hlas podal podnet na vykonanie kontroly v SPF

Ide o podozrenie z porušenia povinností pri správe majetku štátu.

Hlas podal podnet na vykonanie kontroly v SPF
Na snímke nezaradení poslanci NR SR, vpravo Peter Pellegrini, vľavo v popredí Richard Raši a vľavo v pozadí Róbert Puci. Foto: TASR

Poslanec Národnej rady SR a člen predsedníctva mimoparlamentného Hlasu-SD Róbert Puci vo štvrtok (16. 3.) ráno podal podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) na vykonanie kontroly v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) pre podozrenie z porušenia povinností pri správe majetku štátu. Predstavitelia politickej strany o tom informovali vo štvrtok na tlačovej konferencii.

„Generálny riaditeľ, vyštudovaný katechét a bývalý poslanec OĽANO Ján Marosz preukazuje mimoriadnu kreativitu pri najímaní skrachovaných politrukov OĽANO, ktorí nedisponujú žiadnymi odbornosťami v oblasti pozemkového práva. Platí im dokonca výrazne vyššie mzdy ako samotným zamestnancom a odmieta dodať informácie poslaneckému prieskumu,“ uviedol Puci.

„Ako informovali v posledných dňoch viaceré médiá, generálny riaditeľ zamestnáva na SPF desiatky dohodárov, ktorých mzdy by mali byť o polovicu vyššie oproti zamestnancom fondu. Mená dohodárov pritom šéf SPF z OĽANO odmieta zverejniť. Pritom podľa medializovaných informácií sú medzi nimi ľudia ako bývalý poslanec OĽANO Miroslav Sopko s manželkou či cukrár Ján Berceli, ktorý za OĽANO kandidoval do parlamentu z 95. miesta a len nedávno musel odísť z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho. Šíria sa dokonca informácie, že takto vyplácal aj vlastného syna,“ dodal poslanec.

Podnety od starostov

Puci tiež uviedol, že v poslednom čase sa k nim dostávajú podnety od starostov, naposledy z piatich okresov na východe SR, poľnohospodárov, občanov a rôznych organizácií, že SPF s nimi nekomunikuje, nemajú podpísané nájomné zmluvy a dochádza k neoprávneným výpovediam nájomných zmlúv.

„Od prepuknutia tohto škandálu OĽANO sa nám ozýva čoraz viac zástupcov samospráv, občanov i poľnohospodárov. Poukazujú na nekalé konanie nominantov hnutia Igora Matoviča v tejto inštitúcii. Dokonca vo viacerých prípadoch majú podozrenie zo spáchania trestných činov,“ zdôraznil Puci.

Hlas-SD preto žiada povereného premiéra Eduarda Hegera, aby bezodkladne požiadal ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana o odvolanie súčasného generálneho riaditeľa. Uviedla to hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

SPF obvinenia odmietol. „Nedávne výhrady, obvinenia a osočovania, ktoré sa objavili v médiách, poškodzujú dobré meno fondu, urážajú súčasných zamestnancov a vedome šíria nepravdy,“ uvádza.

Vyjadril sa aj k zákazu vydávania svojich súhlasných stanovísk. Uviedol, že ho vydal generálny riaditeľ len pre výstavbu stavieb súkromných osôb a developerov na pozemkoch vo vlastníctve SR, čím sa podľa SPF zastavili nekalé praktiky zavedené vo fonde. „Výnimky z tohto zákazu boli udelené výlučne na verejnoprospešný účel,“ dodal fond.

Hovorca predsedu vlády SR Matej Neumann reagoval, že Heger sa v utorok po tlačovej konferencii na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyjadril, že v najbližších dňoch bude vyhlásené transparentné výberové konanie na nového šéfa SPF. Podrobnosti zverejnia na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika