Na hlavný obsah

Honduras nadviaže diplomatické vzťahy s Čínou

Či preruší vzťahy s Taiwanom, neuvádza.

Honduras nadviaže diplomatické vzťahy s Čínou
Honduraská prezidentka Xiomara Castrová. Foto: TASR/AP

Honduras nadviaže diplomatické vzťahy s pevninskou Čínou, oznámila v utorok (15. 3.) honduraská prezidentka Xiomara Castrová. Neuviedla pritom, či Honduras preruší aj svoje dlhodobé vzťahy s Taiwanom. Vyplýva to zo správy agentúry AFP.

Castrová na sociálnej sieti twitter uviedla, že nariadila honduraskému ministrovi zahraničných vecí Eduardovi Reinovi, aby sa ujal nastolenia oficiálnych vzťahov s Čínskou ľudovou republikou.

Honduras k tomuto kroku pristúpil po tom, čo tamojšia vláda oznámila, že s Čínou rokuje o výstavbe vodnej elektrárne Patuca II. Peking totiž už predtým financoval aj výstavbu elektrárne Patuca III., ktorú otváral v roku 2021 vtedajší honduraský prezident Juan Orlando Hernández.

Čínou rokuje o výstavbe vodnej elektrárne Patuca II. Peking totiž už predtým financoval aj výstavbu elektrárne Patuca III, ktorú otváral v roku 2021 vtedajší honduraský prezident Juan Orlando Hernández.

V čase oznámenia plánu výstavby novej elektrárne však Reina poprel, že Honduras nadviaže diplomatické vzťahy s Pekingom.

Čína totiž nedovoľuje krajinám, s ktorými má diplomatické vzťahy, aby udržiavali oficiálne vzťahy s Taiwanom, ktorý Peking považuje za súčasť územia jedinej Číny, píše agentúra Reuters.

Taiwanu sa to nepozdáva

Krajiny Strednej Ameriky podobne ako Spojené štáty majú dlhodobé väzby s Taiwanom. V súčasnosti má však diplomatické vzťahy s Tchaj-pejom z pomedzi nich len Honduras, Guatemala a Belize.

„Žiadame Honduras, aby to dôkladne zvážil, nenaletel Číne do pasce a nespravil zlé rozhodnutie zničiť dlhodobé priateľstvo medzi Taiwanom a Hondurasom,“ reagovalo taiwanské ministerstvo zahraničných vecí.

Za uplynulých približne desať rokov pritom prerušili diplomatické vzťahy s Taiwanom a následne nadviazali vzťahy s Čínou najmenej štyri stredoamerické štáty vrátane Kostariky a Panamy. Prvá honduraská prezidenta Castrová pritom už počas svojej predvolebnej kampane sľubovala, že ihneď otvorí diplomatické a obchodné vzťahy s Čínou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet