Na hlavný obsah

Hromadná nehoda na diaľnici v Česku, zrazili sa desiatky áut. Dopravu komplikuje sneženie

Nehody sú aj na ďalších miestach.

Hromadná nehoda na diaľnici v Česku, zrazili sa desiatky áut. Dopravu komplikuje sneženie
Hromadná nehoda na českej diaľnici D1. Foto: twitter/Policie ČR

Na diaľnici D1 na Vysočine v smere na Prahu havarovalo najmenej 20 áut, z toho päť kamiónov. Diaľnica je v tomto smere neprejazdná. Nehody sú aj na ďalších miestach. V kraji husto sneží, počasie tam komplikuje dopravu už od rána.

Hlavná nehoda sa podľa hovorcu Riaditeľstva ciest a diaľnic ČR Jana Rýdla stala na 136. kilometri v smere na Prahu, kde sa z dôvodu nízkej dohľadnosti zrazilo najmenej 12 áut. „Na mieste sú dve zranené osoby. Diaľnicu v smere na Prahu úplne uzavreli,“ uviedla hovorkyňa HZS Kraja Vysočina Petra Musilová. Zásah je podľa nej náročný. „Počítame s tým, že to nebude zásah na hodinu, ale na mieste strávime niekoľko hodín,“ dodala.

Ďalšia nehoda sa stala o niekoľko kilometrov ďalej. „Situácia sa skomplikovala tým, že na 143. kilometri v tom istom smere do seba v kolóne narazili dva kamióny. Ilustratívne pre správanie niektorých vodičov kamiónov je fakt, že k tej nehode došlo v ľavom jazdnom pruhu, teda obaja sa snažili predbiehať kolónu,“ zdôraznil Rýdl. Predpokladá, že smerom na Prahu nebude možné jazdiť ešte hodinu až dve.

V kraji platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pred silným snežením a vetrom s nárazmi okolo 65 km/h. „Odporúča sa vziať do úvahy možnosť náhleho poklesu dohľadnosti a náhlej tvorby snehovej pokrývky – a tomu prispôsobiť rýchlosť jazdy,“ uviedol ČHMÚ.

Varovanie platí aj v Pardubickom, Juhomoravskom, Olomouckom a Moravskosliezskom kraji. Pred tvorbou snehových jazykov meteorológovia varujú na severovýchode krajiny.

O hromadnej nehode v ČR v Správach RTVS o 19.00 h informoval aj redaktor Kamil Kolenič:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet