Na hlavný obsah

Hrozia im zastrelením v prípade, že ustúpia z boja. Ruskí vojaci na videu vypovedajú o praktikách armády

Takéto praktiky Rusi používali už v minulosti.

Ruskí vojaci sa vo videu, ktoré sa šíri na sociálnych sieťach, sťažujú na velenie ruskej armády. Tvrdia, že proti nim nasadili takzvané protiústupové jednotky. Tá vojakom hrozila zastrelením v prípade, že ustúpia z boja. Takéto praktiky Rusi používali už v minulosti.

Muži vo videu tvrdia, že sú z piatej útočnej brigády ruskej armády. Ich jednotka mala pôvodne 161 členov. Väčšinu však stratili na fronte pri obci Vodyane v Doneckej oblasti.

Téme sa v Správach RTVS o 12.00 h venovala Karolína Kučerová:

„Bolo ťažké viesť ofenzívu, keďže nepriateľ menil spôsob paľby. Preto sa naše velenie rozhodlo, že nás pošle smerom k nepriateľským guľometom, mínometom a tankom. Štrnásť dní sme boli pod priamou paľbou z mínometov a delostrelectva. Mali sme obrovské straty. Zranených bolo 34 a mŕtvych 22. Zabili aj veliteľa našej čaty,“ povedal člen piatej útočnej brigády ruskej armády vo videu.

Jednotka sa preto rozhodla pre ústup. Príkaz zhora však hovoril niečo iné. „Za nami umiestnili blokujúce jednotky, ktoré nás nepustili z pozícií. Momentálne nemôžeme ísť nikam. Vyhrážajú sa nám, že nás jedného po druhom zničia. Sme vo vážnom nebezpečenstve,“ dodal.

Praktiky z čias druhej svetovej vojny

Praktiky, keď za útočnou jednotkou stála druhá takzvaná protiústupová, sú známe už z čias druhej svetovej vojny. Na to, že Rusi tieto praktiky opäť používajú, už pred časom upozornila britská vojenská rozviedka. To však nie je jediné, na čo muži vo videu upozorňujú.

„Keď niekoho zranili počas boja, z nemocnice odišiel bez toho, aby ho ošetrili. Bez lekárskej pomoci, bez toho, aby mu vytiahli šrapnely a poslali ho späť na front. Navyše si od neho vzali 20-tisíc rubľov. Myslím si, že velenie tejto piatej brigády, ktoré som mimochodom nikdy nevidel, sú zločinci,“ dodal ďalší člen tejto čaty.

Britskému denníku The Guardian sa podarilo overiť totožnosť mužov na videu. Traja z nich potvrdili, že výpoveď je pravá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet