Na hlavný obsah

Inflácia v eurozóne spomaľuje štvrtý mesiac po sebe, najmä vďaka nižším cenám energií

Miera nezamestnanosti zostala na rovnakej úrovni.

Inflácia v eurozóne spomaľuje štvrtý mesiac po sebe, najmä vďaka nižším cenám energií
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Horázný Josef

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa vo februári 2023 spomalilo na 8,5 % z 8,6 % v januári. Prispel k tomu najmä miernejší rast cien energií. Vyplýva to z predbežných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Na trhu sa očakával výraznejší pokles, pričom analytici predpokladali infláciu na úrovni 8,3 % alebo nižšiu. K pomalšiemu poklesu prispeli najmä drahé potraviny. Predbežný odhad nezahŕňa údaje za celú Európsku úniu. Eurostat ich zverejní v polovici marca.

Najväčší nárast bol zaznamenaný v kategórii potravín, alkoholu a tabaku. Tam ceny medziročne vzrástli o 15 % v porovnaní s januárovým nárastom o 14,1 %. Na druhom mieste sa umiestnili energie s 13,7-percentným nárastom v porovnaní s 18,9-percentným nárastom v januári. Rast cien služieb bol v porovnaní s januárom tiež mierne výraznejší.

Na medzimesačnej báze sa ceny v eurozóne podľa rýchleho odhadu zvýšili o 0,8 %. Rýchly odhad nezahŕňa údaje za celú Európsku úniu, ktoré Eurostat zverejní v polovici marca.

Najvyššiu infláciu v eurozóne majú naďalej pobaltské štáty. V Lotyšsku miera inflácie klesla na 20,1 %, krajina však zostáva jedinou, kde je inflácia stále nad 20 %. V Estónsku je na úrovni 17,8 percenta a v Litve 17,2 percenta. Slovensko má štvrtú najvyššiu mieru inflácie v eurozóne na úrovni 15,5 percenta.

Na druhej strane najnižší rast cien zaznamenalo Luxembursko, kde miera inflácie podľa odhadov Eurostatu vo februári klesla na 4,8 percenta z januárových 5,8 percenta. Inflácia v Belgicku klesla na 5,5 % zo 7,4 % v januári. V Grécku a Španielsku sa miera inflácie pohybuje nad šiestimi percentami, vo Francúzsku nad siedmimi percentami.

Nezamestnanosť je nemenná

Miera nezamestnanosti v eurozóne zotrvala v prvom mesiaci roka na nezmenenej úrovni. V januári dosiahla rovnako ako v decembri 6,7 %.

Podľa Eurostatu dosiahla miera nezamestnanosti v krajinách menovej únie v januári po úprave o sezónne vplyvy 6,7 %. To je rovnaká úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci.

V širšej EÚ dosiahla miera nezamestnanosti v januári 6,1 %. Aj v tomto prípade sa udržala na úrovni z predchádzajúceho mesiaca. V medziročnom porovnaní klesla nezamestnanosť ako v eurozóne, tak v celej Únii. V eurozóne dosiahla v januári predchádzajúceho roka 6,9 % a v EÚ 6,3 %.

Vo vekovej kategórii do 25 rokov nezamestnanosť v eurozóne v januári mierne vzrástla na 14,4 % z decembrových 14,3 %. V prípade celej EÚ sa mierne znížila na 14,4 % zo 14,5 % v decembri.

Z jednotlivých krajín Európskej únie najvyššiu mieru nezamestnanosti zaznamenali v januári Španielsko a Taliansko. V prípade Španielska to bolo 13 % a v prípade Talianska 7,9 %. Za nimi nasledovali Cyprus (7,4 %) a Švédsko (7,2 %).

Najnižšiu mieru nezamestnanosti malo Česko, a to na úrovni 2,5 %. Pod 3 % bolo už iba Poľsko, kde zaznamenali 2,8 %. Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v januári 6 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika