Na hlavný obsah

Izraelský premiér Netanjahu zrejme prestane presadzovať kontroverznú reformu súdnictva

Tá vyvolala v spoločnosti napätie a protesty.

Izraelský premiér Netanjahu zrejme prestane presadzovať kontroverznú reformu súdnictva
Izraelčania, ktorí nesúhlasia s plánom premiéra Benjamina Netanjahua na revíziu súdnictva, zakladajú ohne a blokujú cestu po odvolaní izraelského ministra obrany Joava Galanta. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu mal v pondelok (27. 3.) podľa viacerých izraelských médií oznámiť, že zastavuje presadzovanie kontroverznej reformy súdnictva. Uviedol to webový portál The Times of Israel (TOI). V súčasnosti však nie je jasné, kedy sa vyjadrí k verejnosti.

Podľa izraelskej televízie Channel 12 odložil prejav naplánovaný na 10.30 h miestneho času (09.30 h SELČ) po tom, ako ho koaličný spojenec presvedčil, aby od reformy neustúpil.

Izraelské odbory medzitým na protest proti reforme zvolali generálny štrajk. Podľa izraelských médií pozastavili aj odlety z telavivského medzinárodného letiska Ben Gurion.

V pondelok skoro ráno prezident Jicchak Herzog opäť vyzval Netanjahua, aby ustúpil od presadenia kontroverznej reformy súdnictva. Medzitým na popoludnie zvolali vodcovia protestov proti reforme demonštráciu pred sídlom parlamentu.

Sporná reforma súdnictva

Súdna reforma, ktorá by koalícii poskytla kontrolu nad menovaním sudcov najvyššieho súdu a umožnila vláde zrušiť rozhodnutia súdu jednoduchou parlamentnou väčšinou, vyvoláva už niekoľko týždňov masové protesty.

Odporcovia návrhu tvrdia, že povedie k oslabeniu demokracie. Zástancovia reformy naopak tvrdia, že zmeny sú potrebné na obmedzenie aktivistických sudcov, ktorí podľa nich zasahujú do politiky.

Zdroj: Reuters

Napätie v uliciach sa vystupňovalo v nedeľu (26. 3.) po tom, ako Netanjahu odvolal ministra obrany Joava Galanta, ktorý v sobotu (25. 3.) kritizoval jeho reformné plány.

Izraelský parlamentný výbor pre ústavu, právo a spravodlivosť dal medzitým v pondelok ráno zelenú návrhu zákona o menovaní sudcov. O konečnom schválení návrhu zákona sa bude hlasovať v pléne. Podľa správ izraelských médií niekoľko opozičných poslancov opustilo výbor počas pondelkového zasadnutia.

Ak reformu nepozastavia, bude štrajk

Všetky správy o tom, že Netanjahu by mohol oznámiť pozastavenie kontroverznej reformy súdnictva, sa odvolávajú na „zdroje blízke premiérovi“. Za akých podmienok by tak mohol urobiť, nie je v súčasnosti jasné. Nemenovaný zdroj z Netanjahuovej strany Likud tiež agentúre Reuters povedal, že premiér pravdepodobne pozastaví realizáciu návrhu reformy súdnictva.

Šéf izraelského odborového zväzu Histadrut Arnon Bar-David ráno podľa očakávania vyzval Netanjahua, aby zastavil schvaľovanie reformy a vyhlásil generálny štrajk.

„Vráťte krajine zdravý rozum. Ak dnes neoznámite, že ste zmenili názor, budeme štrajkovať,“ povedal Bar-David. Izraelské univerzity už na pondelok vyhlásili štrajk.

Dianie v Izraeli sleduje aj redaktor RTVS Michal Cimerman:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet