Na hlavný obsah

Japonsku sa nepodarilo vyslať do vesmíru novú raketu

Zlyhanie bude mať dosaj na budúcnosť japonského vesmírneho programu.

Japonsku sa nepodarilo vyslať do vesmíru novú raketu
Na snímke štart japonskej nosnej rakety novej generácie typu H3 z vesmírneho centra Tanegašima na juhozápade krajiny. Foto: TASR/AP

Japonsku sa v utorok (7. 3.) znovu nepodarilo vyslať do vesmíru novú raketu H3. Na rozdiel od februárového pokusu síce raketa aspoň odštartovala zo základne Tanegašima, ale keď sa nevznietil jej druhý stupeň, nechalo ju riadiace stredisko na diaľku zničiť. Informuje o tom agentúra Reuters.

Päťdesiatsedem metrov dlhá raketa mala do vesmíru vyniesť satelit ALOS-3 určený na zlepšenie reakcie na prírodné katastrofy a vybavený navyše experimentálnym infračerveným senzorom pre detekciu severokórejských balistických rakiet.

„Ukázalo sa, že raketa nemôže dokončiť svoju misiu, a preto sme vyslali príkaz na deštrukciu,“ uviedol k zlyhaniu rakety komentátor naživo prenášaného štartu z japonskej vesmírnej agentúry JAXA. „Čo sa teda stalo? To budeme musieť zistiť preskúmaním všetkých údajov,“ doplnil.

Pri februárovom pokuse Japonsko štart rakety zrušilo, pretože sa jej pri odpočítavaní nevznietili urýchľovacie motory. Terajšie zlyhanie je ale podľa odborníka citovaného Reuters ešte výrazne závažnejšie. Bude mať značný dosah na budúcnosť japonského kozmického programu.

Raketa H3 má nahradiť rakety H-2A, ktoré v priebehu nasledujúcich niekoľkých rokov po viac ako 20-ročnej službe vyradia. Pôvodne sa predpokladalo, že raketu H3 vyšlú do kozmu už v roku 2020, vývoj motorov ale nabral meškanie.

Podľa Reuters raketu H3, ktorá je výrazne lacnejšia ako jej predchodkyňa, by mohli v budúcnosti využívať nielen na dopravu satelitov na obežnú dráhu okolo Zeme, ale tiež na dodávky zásob na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Neskoršie varianty tejto japonskej rakety by mohli taktiež dopravovať náklady na stanicu Gateway. Tú chce americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zriadiť pri Mesiaci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet