Na hlavný obsah

Jazdenie elektromobilom je výhodnejšie pre ľudí, ktorí si ho dokážu nabíjať doma

Na verejných staniciach vyjde nabitie o dve tretiny drahšie.

Jazdenie elektromobilom je výhodnejšie pre ľudí, ktorí si ho dokážu nabíjať doma
Ilustračná snímka elektromobilu. Foto: RTVS

Nabíjanie elektro áut zdraželo. Jazda autom s dieselovým motorom sa preto v niektorých prípadoch oplatí viac. Môžu za to rastúce ceny elektrickej energie. Naopak, ceny nafty od začiatku tohto roka postupne klesajú.

Jazdenie elektromobilom je výhodnejšie pre ľudí, ktorí si ho dokážu nabíjať doma. Na verejných staniciach nabitie auta vyjde až o dve tretiny drahšie.

Vysvetlenie je jednoduché, môže za to opatrenie poverenej vlády. Tá na tento rok zastropovala ceny elektriny pre domácnosti.

„Vplyvom energetickej krízy narástli ceny o 20 až 25 percent, keď hovoríme o verejných nabíjacích staniciach. Napriek tomu objem nabíjaní narástol medziročne o 200 percent. Väčšinou však ľudia nabíjajú doma, na domácich nabíjačkách,“ vysvetlil riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský.

Ceny elektriny sa hýbu

Z hľadiska ekonomiky to nie je až také výhodné, ako sa to zdalo na začiatku, tvrdí motoristický novinár Alexander Štefuca. „A to aj preto, že sa nám hýbu ceny elektrickej energie,“ uviedol.

Suma sumárum. Rýchlonabíjanie na verejnej stanici bez paušálu sa môže vyšplhať až na 60 centov za kilowatt hodinu. To znamená, že 100 kilometrov elektromobilom vás pri spotrebe 18 kilowattov vyjde približne na 10,80 eura.

Pri súčasnej cene nafty 1,55 eura za liter je jazda autom so spotrebou šesť litrov na sto kilometrov lacnejšia 1,50 eura.

„Na druhej strane treba povedať, že sa nerozprávame len o výhodnosti, ale aj o ekologickejšom prístupe a ochrane životného prostredia. Elektromobily prispievajú k ochrane životného prostredia viac,“ dodal Štefuca.

Pozrite si celú reportáž, ktorú do Správ RTVS o 19.00 h pripravil redaktor Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko