Na hlavný obsah

Jedenásť rodín prišlo o strechu nad hlavou po požiari v osade v obci Svinia

Zničených je 20 unimobuniek.

Jedenásť rodín prišlo o strechu nad hlavou po požiari v osade v obci Svinia
Na snímke následky požiaru v osade v obci Svinia. Foto: RTVS

Jedenásť rodín prišlo o strechu nad hlavou po požiari v osade v obci Svinia pri Prešove. Vypukol okolo 3.00 h ráno. Oheň hasili profesionáli aj dobrovoľní hasiči. Museli rozobrať strešnú krytinu. Ľudia si v unimobunkách kúrili v jednoduchých pieckach.

Ničivé plamene úplne pohltili bývanie početných a viacgeneračných rodín. Všetko zhorelo na uhoľ. Susedia sa stihli navzájom varovať. Zničených je 20 unimobuniek.

„Požiar zasiahol interiér dvoch unimobuniek a celú strechu radovej zástavby. Zasahujúcim hasičom sa podarilo požiar za tri hodiny zlikvidovať za súčasného rozoberania strešnej konštrukcie,“ priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského záchranného zboru Prešov Miroslava Knišová.

O domov tak prišlo takmer 70 ľudí vrátane malých detí. „Je tam 11 domácností, sú tam aj starí rodičia i deti,“ uviedol zastupujúci starosta obce Svinia Juraj Beliš.

Téme sa v Správach z regiónov venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Obec im ako dočasné riešenie ponúka núdzové ubytovanie nad komunitným centrom. Niektoré rodiny sa presťahujú k príbuzným. Obec teraz pre nich zabezpečuje najdôležitejšie veci. „Zháňame postele, vojenské spacáky, stravu aj oblečenie. Oslovili sme aj nadácie,“ dodal Beliš.

„Príčina vzniku požiaru je momentálne v štádiu zisťovania. Následkom požiaru vznikla priama materiálna škoda predbežne vyčíslená na hodnotu 5 000 eur,“ dodala hovorkyňa Knišová.

Obecný úrad bude hľadať pomoc nielen v nadáciách, ale aj u splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Poškodené unimobunky sa už pravdepodobne opraviť nedajú a rodiny potrebujú mať strechu nad hlavou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny