Na hlavný obsah

Jedna z budov, ktoré poškodil požiar v Banskej Štiavnici, nie je poistená

Ministerstvo životného prostredia, pod ktoré budova patrí, tvrdí, že o tom nevedelo.

Jedna z budov, ktoré poškodil požiar v Banskej Štiavnici, nie je poistená
Horiaca budova Banského múzea v Banskej Štiavnici. Foto: RTVS

Jednou z budov, ktorú v Banskej Štiavnici zničil požiar, je Banské múzeum. Na peniaze z poisťovne sa pri obnove spoliehať nemôže. Poistku totiž nemá.

Ministerstvo životného prostredia, pod ktoré múzeum patrí, tvrdí, že o tom nevedelo. Banské múzeum má v Štiavnici ďalších 29 nehnuteľností – ani tie nie sú poistené.

Berggericht – budova banského múzea v Banskej Štiavnici s mineralogickou expozíciou. Pred požiarom vystavovala viac ako 400 rôznych druhov minerálov z celého sveta.

„Zatiaľ sme vo fáze evakuácie. Po tejto fáze začne fáza inventarizácie a až tá nám ukáže v akom rozsahu oheň zbierkové predmety poškodil,“ hovorí Zuzana Denková, riaditeľka Banského múzea v Banskej Štiavnici.

Oheň poškodil strechu, vrchné poschodia a časť zbierky v jednej miestnosti. Opravy bude financovať štát.

Prečo budova nebola poistená zisťovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

„Je to vážna vec. Ukazuje sa to aj podľa informácií, ktoré poskytol bývalý pán riaditeľ. Celé desiatky rokov tu nepoisťovali budovy. Žiaľ, ministerstvo o tom neinformovali, nemali sme potuchy o tejto praxi,“ uviedol Ján Budaj, poverený minister životného prostredia SR.

Od roku 2020 je na pozícii riaditeľky Zuzana Denková. Tvrdí, že na poistenie 30 budov nemajú peniaze. Rezort životného prostredia na to niekoľkokrát upozorňovala. Korešpondenciu poskytla aj RTVS.

„Sme v ťažko prístupnej lokalite UNESCO. Nie je tam voda ani dobrá prístupová cesta pre požiarnikov. Celá táto infraštruktúra len zvyšuje to riziko a tým pádom aj poistku,“ vysvetľuje Denková.

Náročná rekonštrukcia

Rekonštrukcia historických objektov bude náročná nielen na financie, ale aj na detaily. Celá požiarom zasiahnutá lokalita patrí do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

„Je preto veľmi dôležité, aby vo fáze reštaurovania jednotlivých objektov dodržali všetky kritériá a záväzky, ktoré vyplývajú z dohovoru UNESCO o ochrane svetového dedičstva,“ upozornila Anna Plassat Muríňová, veľvyslankyňa SR pri UNESCO.

„Ak by sme potrebovali a považovali to z našej strany za dôležité, môžu aj na miesto vyslať odborníkov, ktorí by tam mohli pôsobiť,“ uviedla Natália Milanová, poverená ministerka kultúry.

Počas požiaru vyniesli muzeálne exponáty aj z galérie JK, tú však nakoniec oheň nezasiahol a počas turistickej sezóny by ju mali sprístupniť návštevníkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny