Na hlavný obsah

K dodávke migov na Ukrajinu bude rokovať brannobezpečnostný výbor

Parlament o nich zrejme rozhodovať nebude.

K dodávke migov na Ukrajinu bude rokovať brannobezpečnostný výbor
Slovenské stíhačky MiG-29. Foto: Ministerstvo obrany SR

O darovaní stíhačiek MiG-29 Ukrajine parlament rozhodovať nebude. Koalícia sa dohodla, že to nechá na vládu. V týchto chvíľach o tom rokujú členovia Výboru národnej rady pre obranu a bezpečnosť s ministrom obrany. Na základe toho vláda rozhodne o tom, či bojové lietadlá Slovensko poskytne Ukrajine. Politici rokujú v špeciálnom režime dôverné.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) avizoval, že plénum NR SR zrejme o stíhačkách MiG-29 rozhodovať nebude, koalícia podľa neho našla iný spôsob.

V tejto súvislosti povedal, že aktuálne nie je vôľa na zmenu Ústavy SR v súvislosti s kompetenciami dočasne poverenej vlády. Kollár potvrdil, že na marcovej parlamentnej schôdzi nebude nový návrh uznesenia v súvislosti so stíhačkami.

„Myslíme si, že kompetenciu poslať takúto vyradenú techniku má vláda, tým pádom vláda rozhodne a pošleme migy na Ukrajinu. Nebudeme čakať,“ uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) pre Denník Sme.

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Dočasne poverený premiér Eduard Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď deklaruje, že migy už Slovensko nebude používať a pre obranu SR nie sú dôležité, pričom za ne môže získať financie.

Politici následne riešili, či má dočasne poverená vláda kompetenciu rozhodnúť o darovaní stíhačiek. Diskutovalo sa o možnosti, aby o tom rozhodol parlament, alebo aby k tomu zaviazal vládu.

Viac o migoch zisťovala Monika Maťová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko