Na hlavný obsah

Kandidáti na riaditeľa SND predstavili svoje vízie. Víťaz si bude musieť poradiť s nedostatkom financií

Posledné slovo pri výbere bude mať ministerka kultúry.

Kandidáti na riaditeľa SND predstavili svoje vízie. Víťaz si bude musieť poradiť s nedostatkom financií
Na snímke budova Slovenského národného divadla v Bratislave. Foto: RTVS

Na ministerstve kultúry vypočúvajú kandidátov na post generálneho riaditeľa SND. Svoju víziu najskôr každý predstavil v prezentácii, po ktorej nasledovali otázky poroty aj verejnosti. Posledné slovo pri výbere bude mať poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Do finále postúpili štyria kandidáti z predchádzajúceho neverejného vypočutia. O post riaditeľa SND sa uchádza aj dramaturg, producent a bývalý riaditeľ Matej Drlička.

Vzdelávanie a medzinárodná spolupráca – to sú dva najdôležitejšie body, ktoré vo svojom vystúpení spomenul Norbert Baxa. „Hlavný bod mojej koncepcie je začleniť mladých profesionálnych umelcov, ktorí ukončia školu do praktického života divadla,“ uviedol.

Najslabším článkom SND je podľa odborníkov opera. S tým si bude musieť poradiť aj budúci riaditeľ.

„V prvom rade treba operný súbor stabilizovať. To znamená zvýšiť počet predstavení opery z 80 na minimálne 130. Musia sa prijať interní dirigenti, a tiež p treba rozšíriť sólistický súbor,“ myslí si manažér obchodných spoločností Boris Ažaltovič.

Chýbajú financie

Na to však budú treba financie. S ich nedostatkom SND dlhodobo zápasí. „Musí sa oslovovať čo najviac súkromných podnikateľov, ktorí majú ochotu stať sa mecenášmi a investormi,“ uviedol kandidát na riaditeľa SND, dirigent Miloslav Oswald.

Porota tvorili členovia, ktorých vymenovala ministerka kultúry, zo zástupcov zamestnancov SND a z externých odborníkov. Zaujímala ich najmä kompetentnosť kandidátov.

Mená vybraných kandidátov, ktorí prešli tretím kolom predloží porota ministerke Milanovej do desiatich dní. Tá má následne mesiac na to, aby vybrala úspešného uchádzača.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Ľubomíra Hulínová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko