Na hlavný obsah

KĽDR mala vypáliť ďalšiu balistickú raketu, tvrdí Soul

Urobila tak po spoločných cvičeniach Soulu a USA.

KĽDR mala vypáliť ďalšiu balistickú raketu, tvrdí Soul
Ľudia na železničnej stanici v Soule pozerajú spravodajský program informujúci o odpale balistickej strely KĽDR. Foto: TASR/AP

Severná Kórea vypálila v utorok (14. 3.) smerom k Japonskému moru nešpecifikovanú balistickú strelu, uviedla juhokórejská armáda. Stalo sa tak deň po tom, čo Soul a Washington začali spoločné vojenské cvičenia, ktoré sú najrozsiahlejšie za posledných päť rokov. Vyplýva to zo správy agentúry AFP.

Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády neposkytol ďalšie podrobnosti. Severná Kórea v nedeľu (12. 3.) otestovala dve strely s plochou dráhou letu, ktoré boli odpálené z ponorky. Tieto testy podľa severokórejských štátnych médií potvrdzujú odhodlanie KĽDR reagovať silou na stupňujúce sa vojenské manévre USA a Južnej Kórey.

Spoločné cvičenia Washingtonu a Soulu známe pod názvom Freedom Shield sa začali v pondelok a potrvajú 11 dní. Pchjongjang ich označil za prípravy na agresívnu vojnu voči KĽDR a pohrozil „masívnou“ reakciou.

Juhokórejská armáda zdôraznila, že ide o obranné cvičenia, ktoré budú okrem iného zahŕňať „vojnové postupy na odrazenie potenciálnych severokórejských útokov“.

Posilnenie obrannej spolupráce Spojených štátov a Južnej Kórey súvisí s narastajúcimi vojenskými a jadrovými hrozbami zo strany KĽDR, ktorá za posledné mesiace vykonala sériu provokatívnych testov zakázaných zbraní.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v marci nariadili armáde, aby zintenzívnila cvičenia a pripravila sa na „skutočnú vojnu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet