Na hlavný obsah

Kočner sa zrejme chystá prehovoriť. Nejde však o prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

K čomu všetkému sa chce vyjadriť, nie je známe.

Kočner sa zrejme chystá prehovoriť. Nejde však o prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Na snímke odsúdený Marian Kočner. Foto: RTVS

Odsúdený zmenkový podvodník Marian Kočner sa zrejme chystá prehovoriť. Nejde však o prípad nájomnej vraždy novinára, kde mu hrozí doživotie. Čelí obvineniam aj v najväčšej justičnej kauze, v ktorej ide o korupciu sudcov a manipuláciu s rozsudkami. Kočnerov prípad bol vyčlenený na samostatné konanie.

Necelé tri roky dozadu sa zapíšu nie len do histórie Slovenska. V putách skončilo až 13 sudcov. Počas justičnej kauzy Búrka zatkli i bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú.

Tá Kočnerovi prostredníctvom šifrovanej komunikácie raz napísala: „Sľúbila to a sama dala návod a postup, ktorý si dodržal. Tak prišiel čas, aby teraz ona dodržala, čo sľúbila.“ Na čo jej on odpovedal: „Tak nech robí, čo má. Lebo skončí ‚na Kuciaka'“.

To bola len časť komunikácie z Kočnerovej Threemy o sudkyni, ktorá riešila jednu z miliónových televíznych zmeniek. To, v akom stave bolo súdnictvo, dokazoval aj obsah mobilov niektorých sudcov. Mariana Kočnera obvinili zo zasahovania do nezávislosti súdu.

„Sú tam aj korupčné trestné činy, viacero prečinov, zločinov. Viac zatiaľ nebudem komentovať, je to relatívne rozsiahle uznesenie,“ priblížil Kočnerov obhajca Marek Para.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Peter Žatko:

Prešli takmer tri roky a vyšetrovanie justičných káuz známych ako Búrka a Víchrica stále neukončili. Keďže ide o množstvo skutkov, niektorých už bývalých sudcov vylúčili na samostatné konania. Zvrat nastal v Kočnerovom prípade.

„V súlade so stratégiou a taktikou dokazovania s ohľadom na priority dokazovania bola vec obvineného Mariana Kočnera vylúčená na samostatné konanie,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Podľa obhajcu z Kočnera nebude kajúcnik

Prokuratúra ani polícia viac informácií nepovedia. Kočnerove rozhodnutie sa týka aj bývalej štátnej tajomníčky. Potvrdil to Jankovskej obhajca Peter Erdős.

Kočnerov advokát nateraz reagoval stručne. Tvrdí, že z jeho klienta nebude tzv. kajúcnik. „Správy o spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní sa nezakladajú na pravde. Dôvodom vyčlenenia na samostatné konanie je záujem vyjadriť sa k predpokladom vyšetrovateľa Policajného zboru a uviesť ich na správnu mieru,“ uviedol Para.

K čomu všetkému sa chce Marian Kočner vyjadriť, známe nie je. Jeho výsluch môžeme očakávať v priebehu niekoľkých dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko