Na hlavný obsah

Krajčí: Posledná šanca postaviť Rázsochy z peňazí plánu obnovy sa rozplynula

Heger nesúhlasí.

Krajčí: Posledná šanca postaviť Rázsochy z peňazí plánu obnovy sa rozplynula
Skeleton nemocnice Rázsochy. Foto: RTVS

Posledná šanca postaviť univerzitnú nemocnicu Rázsochy z peňazí plánu obnovy sa rozplynula. Tvrdí to poslanec Marek Krajčí (OĽANO). V parlamente totiž neprešiel zákon, ktorý by urýchlil verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. Chýbal jeden hlas.

„Žiaľ, v parlamente sa stala ďalšia, z môjho pohľadu, katastrofa,“ skonštatoval Krajčí.

Poslanci odmietli návrh novely zákona, ktorý by zaviedol výnimku pre významné investície. Ak by prešiel, projekty by nemuseli mať ukončené posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Pri nemocniciach sa totiž môže natiahnuť až na rok. Spomalilo by to ďalšie kroky. Týka sa to aj Rázsoch.

„Nakoľko nie je realizovateľné vysúťažiť zhotoviteľa stavby v prvom kvartáli 2024, čo je míľnik Európskej komisie, ktorý potrebujeme splniť,“ povedal Krajčí.

Návrh neprešiel o jeden hlas. Za boli všetci poslanci z hnutia Sme rodina, nehlasoval len Peter Pčolinský. Tvrdí, že neúmyselne.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Mne, bohužiaľ, zlyhalo zariadenie, s čím sa Národná rada SR stretáva pomerne často. Aj v minulosti mnohé veci neprešli kvôli tomu, že poslancom hlasovacie zariadenia nefungovali,“ tvrdí Pčolinský.

Návrh, okrem iných opozičných strán, nepodporil ani Hlas-SD. Marek Krajčí ho podľa Richarda Rašiho (Hlas-SD) predkladal zbytočne. „Na Rázsochy nie je urobený ešte ani len projekt, teda nemôžu sa urýchliť žiadne procesy, pretože sa žiadne procesy nemôžu ani začať,“ vyhlásil.

Heger: Nemocnicu dostaviame

Klub SaS má s návrhom iný problém. Podľa poslankyne Anny Zemanovej sa netýka iba Rázsoch, tie mali hnutiu OĽANO poslúžiť ako zámienka. „Ak vláda, ktorá tu bude, si zadefinuje hoci aj nejakú hlúposť, že by bola verejná investícia, tak by išla zrýchleným procesom, kde by bol obmedzený prístup verejnosti,“ hovorí Zemanová.

Hoci bol návrh podľa Mareka Krajčího pre Rázsochy dôležitý, ľudia z plánu obnovy hovoria, že s ním nerátali. Poverený premiér Eduard Heger napriek kritike nepripúšťa, že by sa bratislavskú univerzitnú nemocnicu nepodarilo postaviť. „Náš záväzok platí – dostavať nemocnicu z Plánu obnovy,“ povedal.

Hrubá stavba by mala vyrásť do troch rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko