Na hlavný obsah

Kultúrny výbor: Poslanci žiadajú ministerku Milanovú, aby pred menovaním šéfa SND vysvetlila pochybnosti

Kritizujú proces verejného vypočúvania kandidátov.

Kultúrny výbor: Poslanci žiadajú ministerku Milanovú, aby pred menovaním šéfa SND vysvetlila pochybnosti
Na snímke poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

Poslanci parlamentného výboru pre kultúru a médiá opäť rokovali o situácii v Slovenskom národnom divadle (SND).

Minulý týždeň dostali právne stanovisko, podľa ktorého ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) v otázke menovania nového generálneho riaditeľa našej prvej scény nekonala v súlade so zákonom. Mala sa podľa neho rozhodnúť buď pre výberové konanie alebo priame oslovenie teda menovanie.

V stredu (29. 3.) si vypočuli postoj ministerstva, ktoré tvrdí, že chybu neurobili. Poslanci žiadajú ministerku, aby ešte pred menovaním šéfa divadla základné pochybnosti vysvetlila.

Téme sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka RTVS Katarína Ottová:

Poslanci majú v rukách dve celkom odlišné právne stanoviská. V uznesení sa nerozhodli pre žiadne z nich, loptičku hodili na stranu ministerky s tým, že ona je zodpovedná za menovanie generálneho riaditeľa SND.

„My sme sa tu stretli štvrtý alebo piaty raz. Stále riešime to isté, čo malo vyriešiť ministerstvo kultúry. Stále to vyzerá tak, akoby tých pochybností bolo viac a viac,“ skonštatoval podpredseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Na návrh Michala Luciaka (SaS) členovia výboru žiadajú, aby Natália Milanová sporné otázky vysvetlila. „Ak exitovala nejaká pochybnosť o konflikte záujmov členov poradného orgánu či existuje vysvetlenie, či uchádzači spĺňajú predpoklady, ktoré sa uverejnili v oznámení verejného vypočutia a takisto, prečo traja uchádzači neboli odporúčaní a jeden bol,“ uviedol Luciak.

„Ak by pani ministerka zobrala zodpovednosť do vlastných rúk, prijala by rozhodnutie, že priamo menuje generálneho riaditeľa, mohli sme sa tomuto všetkému vyhnúť,“ skonštatovala nezaradena poslankyňa Ľubica Laššáková z Hlasu-SD.

Kutaš pochybnosti nepripúšťa

Ministerku na rokovaní výboru zastupoval štátny tajomník Radoslav Kutaš. Pochybnosti o správnosti konania šéfky rezortu nepripúšťa.

„Ministerka kultúry má právomoc vo výbere, uskutočnením priamym oslovením, menovať generálneho riaditeľa a vlastne proces verejného vypočutia je len spôsob ako sa ministerka oboznamuje s jednotlivými kandidátmi,“ vysvetlil.

Odpovede na otázky poslancov má ministerka doručiť skôr ako sa rozhodne koho vymenuje alebo najneskôr do 11. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál