Na hlavný obsah

Ak parlament schváli zákon o rodnom čísle, SaS sa obráti na Ústavný súd

Novela zákona má zmenu rodného čísla podmieňovať genetickými testami.

Ak parlament schváli zákon o rodnom čísle, SaS sa obráti na Ústavný súd
Mária Kolíková (SaS) počas rokovania 78. schôdze NR SR. Foto: TASR/Jakub Kotian

V prípade, že návrh zákona o rodnom čísle bude schválený, strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa obráti na prezidentku SR i Ústavný súd (ÚS) SR a budú požadovať pozastavenie účinnosti zákona. Vzhľadom na počet poslaneckých hlasov, ktoré návrh posunuli do druhého čítania, SaS očakáva, že i veto prezidentky by mohlo byť prelomené, preto sa plánuje ako skupina poslancov obrátiť na ÚS SR. Na tlačovej besede to uviedla poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS).

Návrh podľa Kolíkovej narúša ľudskú dôstojnosť, právo na súkromie i rovnosť. Keďže by pri podaní návrhu na ÚS SR strana potrebovala tridsať poslancov, Kolíková predpokladá, že by im mohol pomôcť Martin Klus (nezaradený). Predpokladá, že podporu by mohli získať aj u bývalých poslancov hnutia OĽaNO z Demokratickej platformy.

Poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková uviedla, že návrh zákona v podstate podmieňuje úradnú zmenu rodného čísla genetickými testami, čím prakticky znemožňuje úradné dokončenie tranzície. Tým by sa zamedzilo napríklad aj zmene mena. Dodala, že takýto zákon nikomu nepomáha, no skupine ľudí ubližuje.

„Ak niekto dnes, v týchto časoch, predloží takýto návrh zákona alebo zaň hlasuje, tak jeho jedinou motiváciou je nenávisť k inakosti a queer komunite. Inak si neviem vysvetliť, prečo takmer 90 poslancov hlasovalo za,” vyhlásila Bittó Cigániková.

Genetické testy v posudkoch

Podľa predkladateľov je cieľom novely zákona o rodnom čísle zabezpečiť, aby bolo možné zmeniť rodné číslo osoby pri nesprávne určenom pohlaví osoby na základe lekárskeho posudku, ktorý je potvrdením genetických výsledkov určenia skutočného biologického pohlavia. Predkladateľmi sú poslanci hnutia Sme rodina – Jozef Lukáč a Eva Hudecová i poslankyne hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti – Anna Andrejuvová a Anna Záborská.

Návrh podľa jeho navrhovateľov zosúlaďuje použitie pojmu pohlavie v návrhu zákona s Ústavou SR a ostatnými platnými zákonmi v SR tým, že jednoznačne stanovuje, za akých podmienok môže byť rodné číslo zmenené. Doterajším úzusom bola možnosť zmeny rodného čísla v prípade, že požadovaná zmena bola dokladovaná lekárskym posudkom, ktorý však nebol v zákone bližšie špecifikovaný. Novelou zákona by sa mala ponechať možnosť administratívnej zmeny rodného čísla nesprávne určeného pohlavia. Podmienkou však ostáva lekársky posudok, ktorý na základe genetických testov preukazuje, že v minulosti sa pohlavie nesprávne určilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko