Na hlavný obsah

Lengvarský je pripravený vzdať sa funkcie ministra zdravotníctva

Premiér priznáva, že v určitých oblastiach šéf rezortu zlyhával.

Lengvarský je pripravený vzdať sa funkcie ministra zdravotníctva
Dočasne poverený minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Vladimír Lengvarský je pripravený podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť ministerstvo zdravotníctva. Vyhlásil to po stredajšom (1. 3.) rokovaní vlády.

„Rád by som oznámil, že vzhľadom na situáciu, ktorá je v poslednom čase, a niektoré pochybnosti o výkone mojej práce, som pripravený podať žiadosť o ukončenie môjho poverenia,“ skonštatoval.

Po rokovaní sa na túto tému chce rozprávať s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Bližšie informácie chce poskytnúť vo štvrtok (2. 3.) po návšteve prezidentky Zuzany Čaputovej.

Poverený premiér v krátkom brífingu po rokovaní vlády priznal, že sú oblasti, v ktorých minister zlyhával. K tejto téme sa však bližšie vyjadrovať nechcel. Na otázku novinárov, kto by mohol Lengvarského na poste šéfa rezortu zdravotníctva zastúpiť odpovedal, že „to je skôr v kompetenciách pani prezidentky“.

Prezidentka sa vyjadrí po štvrtkovom stretnutí

Prezidentka Čaputová oznámi ďalší postup v súvislosti s vedením rezortu zdravotníctva po štvrtkovom stretnutí s Hegerom a Lengvarským. Prezidentský palác informoval, že prijatie premiéra naplánovali na 11.00 h a prijatie šéfa rezortu zdravotníctva na 13.30 h.

Ozrejmila, že s Hegerom je v posledných týždňoch v intenzívnom kontakte v témach, ktoré považuje za kľúčové. „Jednou z nich je, samozrejme, naplnenie míľnikov z plánu obnovy. Vnímam isté výzvy v tejto oblasti, najmä pokiaľ ide o budovanie alebo projektovanie nemocnice Rázsochy,“ povedala.

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová.
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová.Foto: TASR

Heger by mal podľa jej slov na štvrtkovom stretnutí predstaviť návrh riešení v súvislosti s budovaním spomínanej nemocnice. „Zároveň som sa dohodla aj s ministrom Lengvarským, že ho vo štvrtok prijmem na rokovanie a potom oznámim svoj ďalší postup,“ uviedla prezidentka.

Pripomenula, že vedením rezortu môže poveriť iba existujúceho člena vlády.

Podľa Remišovej to malo prísť už dávno

Podľa poverenej ministerky investícií Veroniky Remišovej (Za ľudí) je to Lengvarského osobné rozhodnutie. Myslí si však, že malo prísť už dávno. „My sme dlho hovorili, že projekt Rázsochy a celkovo implementácia plánu obnovy na zdravotníctvo je na zlej ceste“, uviedla po rokovaní vlády.

Rozhodnutie Lengvarského len potvrdzuje, že zdravotníctvo nikdy nebolo prioritou lídra OĽANO Igora Matoviča ani dočasne povereného premiéra. Vyhlásil to šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Lengvarský urobil podľa neho dobre. Myslí si, že nemal podporu od OĽANO ani Matoviča a Hegera.

Kollára jeho rozhodnutie mrzí

Predsedu Národnej rady (NR) SR a Sme rodina Borisa Kollára mrzí Lengvarského rozhodnutie podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť rezort zdravotníctva. Argumentuje, že odborná verejnosť s ním bola spokojná. Predpokladá, že k tomuto kroku ho dotlačili okolnosti a situácia.

„Neočakával som takýto krok zo strany ministra. Má našu plnú dôveru a podporu,“ uviedol. Kollár tvrdí, že odborníci, lekári a riaditelia nemocníc boli s prácou Lengvarského spokojní. „Z tohto pohľadu ma mrzí, že sa minister rozhodol k tomuto kroku, ale asi ho k tomu dotlačili okolnoti alebo situácia,“ doplnil.

Na otázku, či bude politická budúcnosť Lengvarského smerovať do hnutia Sme rodina, odpovedal, že Lengvarský je nominant OĽANO. Skôr by preto predpokladal, že pôjde týmto smerom, no vzhľadom na situáciu a pomery v hnutí sa podľa jeho slov nechajú prekvapiť.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko