Na hlavný obsah

Lengvarský zverejnil zoznam nemocníc, ktoré sa uchádzali o peniaze z plánu obnovy

Či ich dostanú je zatiaľ otázne.

Lengvarský zverejnil zoznam nemocníc, ktoré sa uchádzali o peniaze z plánu obnovy
Ilustračná snímka zo slovenskej nemocnice. Foto: RTVS

Bývalý minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) stihol pred odchodom vyhodnotiť 200-miliónovú výzvu z plánu obnovy. Zverejnil zoznam úspešných a neúspešných regionálnych nemocníc, ktoré sa uchádzali o peniaze na výstavbu a rekonštrukcie. Či peniaze dostanú je zatiaľ otázne.

Podmienky splnili napríklad nemocnice v Bardejove, Poprade či Skalici. Spolu ide o osem nemocníc. Rovnaký počet žiadateľov podmienky nesplnilo, napríklad nemocnice v Pezinku, Nových Zámkoch či Považskej Bystrici.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) považuje za neštandardné, že Vladimír Lengvarský zverejnil zoznam v posledných hodinách odchodu.

„O to viac, že ide o investície vo výške 212 miliónov eur. Táto komunikácia išla priamo z kancelárie pána ministra, čo je opäť vysoko neštandardné, lebo obišla štandardné procesy komunikačného oddelenia a podobne,“ uviedol Heger.

Kritika SaS

Vyžiadal si zoznam všetkých dokumentov, ktoré dá podľa jeho slov následne preveriť. Poslanci SaS kritizujú, že o peniaze z výzvy môžeme prísť.

Viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska nevidí dôvod na to, aby sa robila ďalšia kontrola. Schválení uchádzači musia mať do prvého kvartálu 2024 vybraného zhotoviteľa stavby.

Zoznam sa podľa SaS vláde nepozdáva aj preto, že peniaze majú ísť aj neštátnym nemocniciam. Na Vladimíra Lengvarského bol preto podľa Jany Bittó Cigánikovej (SaS) vyvíjaný tlak.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Ľubomíra Hulínová:

Kým Eduard Heger zmluvy neskontroluje, ministerstvo zdravotníctva sa k situácii vyjadrovať nebude. Analytička však pripomína, že ak by sa aj peniaze nevyčerpali v plnej výške, tak sa ich zvyšok presunie do druhej výzvy.

„Tá momentálne beží. Je to výzva na 53 miliónov a tam je ešte možné sa prihlasovať do 14. marca,“ uviedla analytička a bývalá štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková. Táto výzva je však určená pre všetky, nielen pre regionálne nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko