Na hlavný obsah

Lucia Ďuriš Nicholsonová predstavila stranu Jablko. Spájanie sa s inými stranami nevylúčila

Ústrednou témou strany má byť reforma regiónov.

Lucia Ďuriš Nicholsonová predstavila stranu Jablko. Spájanie sa s inými stranami nevylúčila
Na archívnej snímke predsedníčka novej politickej strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: TASR

Lucia Ďuriš Nicholsonová predstavila svoju novú stranu Jablko. Za ústrednú tému strany považuje štrukturálnu reformu regiónov, ktorú štát podľa nej dlhodobo odkladá. Považuje ju za „matku všetkých reforiem“. Spolu s ňou budú v subjekte pôsobiť napríklad bývalý minister práce Jozef Mihál či hlavný poradca Americkej obchodnej komory na Slovensku Ronald Blaško.

Považujú za dôležité, aby sa eurofondy presunuli na existujúce rady partnerstva v krajoch. Myslia si, že regionálne služby, ak o nich financovaní budú rozhodovať obyvatelia regiónov, budú fungovať lepšie.

Pripravené majú ďalšie aj reformy, medzi nimi reformu dôchodkového systému, reformy v oblasti sociálnych služieb, prokuratúry, ústavy a ďalších odvetví.

Spájanie nevylučujú

Čo sa týka otázky spájania, strana je tejto možnosti otvorená, spolupráca by závisela od ponuky, ktorú by možný partner na spájanie priniesol.

Nicholsonová však tvrdí, že stranu na rokovaniach, ktoré absolvovala, nebrali ako rovnocenného partnera. Považuje za dôležité, aby strana najskôr vyzbierala podpisy. Podotkla, že bezvýsledné bolo aj jej stretnutie s Mikulášom Dzurindom ešte v čase, kedy chcel spájať stredo-pravé strany.

Spájaniu sa je však strana otvorená. Ak by hrozilo prepadnutie hlasov voličov stredo-pravých strán, keďže vzniká veľké množstvo takto zameraných strán, subjekt je pripravený urobiť všetko, aby tomu zabránil, vrátane spájania sa.

O tom, či bude strana vo voľbách kandidovať samostatne, sa rozhodnú po zverejnení najnovších prieskumov volebných preferencií.

Nicholsonová odmietla spoluprácu so Smerom, Republikou, ĽSNS, ale na „tenkú čiaru“ stavajú aj OĽANO, pokiaľ by hnutie viedol Igor Matovič. S Hlasom si za istých podmienok vie predstaviť spoluprácu.

Spoluprácu s Eduardom Hegerom nevylúčila. Rozhodovať však bude jeho ponuka, spôsob, akým by strany spájal a spoločné témy subjektu, ktorý by mohol vzniknúť. „Máme nejaké prioritné témy a sme pripravení si tieto témy obhájiť,“ dodala.

Proeurópska stredová strana

Nicholsonová opísala Jablko ako prozápadne a proeurópsky orientovanú modernú stredovú stranu. Hlási sa k Severoatlantickej aliancii (NATO) Európskej únii a všetkým veľkým medzinárodným štruktúram.

Zber podpisov realizujú v regiónoch, pomáhajú im pri tom aktivisti či mládežnícke organizácie. Momentálne majú okolo 5 000 podpisov. Predsedu si bude subjekt voliť na maximálne dve volebné obdobia.

Vzniku nových strán sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko