Na hlavný obsah

Lyžiarske strediská chcú vyššie právomoci pre políciu či záchranárov

Ubudlo by tak nebezpečných lyžiarov či snowboardistov.

Lyžiarske strediská chcú vyššie právomoci pre políciu či záchranárov
Na ilustračnej snímke lyžiar. Foto: RTVS

Lyžiarske strediská chcú vyššie právomoci pre políciu či záchranárov. Ubudlo by nebezpečných lyžiarov či snowboardistov, ktorí ohrozujú druhých. V minulosti kontrolovala lyžiarov špeciálna jednotka horských záchranárov. Ministerstvo vnútra ju však po roku zrušilo. Výraznejšie zmeny neplánuje.

Najčastejšie dôvody úrazov na svahoch sú rýchla jazda, preceňovanie schopností, či alkohol. V roku 2020 kontrolovala lyžiarov Bezpečnostno-operatívna jednotka Horskej záchrannej služby.

Lyžiarskym strediskám sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Rezort vnútra zrušenie špeciálnej jednotky záchranárov odôvodňuje tým, že jej zámer nebol naplnený a počet úrazov sa neznížil.

“Čo sa týka bezpečnosti alebo dodržiavanie pravidiel ako takých tak sú zodpovední za to prevádzkovatelia daných stredísk. Tzn. ak vidia porušenia nejakých pravidiel v tomto prípade tiež môžu odobrať lyžiarovi skipass,“ dodala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva vnútra SR.

“To je asi tak všetko čo môžeme robiť. Je to nedokonalosť zákona. Radi by sme boli, keby to fungovalo ako v zahraničí, že je tam lyžiarska polícia, má ďaleko viac právomocí. Pokuta, zadržanie alebo niečo podobné,“ ozrejmil Peter Madera, riaditeľ Ski Kubínska hoľa.

Právomoci polície

Pokutovať, či kontrolovať nezodpovedných ľudí na svahoch slovenská polícia nemôže.

“Polícia nemôže vstupovať na zjazdovku. my vstupujeme na zjazdovku jedine vtedy ak sa stane nejaké protiprávne konanie,“ vysvetlil Tibor Šándor, preventista OR PZ v Dolnom Kubíne.

“Polícia môže kontrolovať vodičov, alebo cyklistov, ale lyžiarov kontrolovať nemôže. Ak by to bolo legislatívne upravené bolo by to veľkou výhodou v boji proti takým bezohľadným lyžiarom,“ dodal Patrik Sučik, hovorca Snowparadise Veľká Rača, Oščadnica.

O takejto úprave ministerstvo vnútra neuvažuje. Problém vnímajú v tom, že kapacita vlekov a lanoviek za posledné roky výrazne narástla, avšak šírka zjazdoviek je rovnaká ako pred 40-timi rokmi. Chcú to zmeniť.

Ministerstvo vnútra pripravuje novelu zákona o Horskej záchrannej službe. Tá však nariadi povinnosť nosenia prilby pre všetky neplnoleté osoby. Teraz musia prilbu nosiť len osoby mladšie ako 15 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko