Na hlavný obsah

Lyžovanie-SP: Shiffrinová v predstihu získala veľký glóbus

V sobotňajšom zjazde v Kvitfjelli jej k definitíve stačilo piate miesto.

Lyžovanie-SP: Shiffrinová v predstihu získala veľký glóbus
Na snímke americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová v zjazde žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v nórskom Kvitfjelli v sobotu 4. marca 2023. Foto: TASR/AP

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová si v predstihu zabezpečila veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári 2022/2023. V sobotňajšom (4. 3.) zjazde v nórskom Kvitfjelli jej k definitíve stačilo piate miesto, za domácou víťazkou Kajsou Vickhoffovou Lieovou zaostala o 79 stotín sekundy.

Na čele celkového poradia má pred záverečnými siedmimi individuálnymi súťažami nedostihnuteľný 796-bodový náskok pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou. Malý glóbus za zjazd si v predstihu vybojovala Talianka Sofia Goggiová.

Gutová-Behramiová strácala pred pretekmi na Shiffrinovú v celkovom poradí 761 bodov a ak chcela oddialiť jej oslavy, potrebovala skončiť v sobotu pred Američankou a dúfať, že sa ďalšie pretekárky zaradia medzi ne.

Stal sa pravý opak, Švajčiarka skončila s mankom 1,69 s až na 21. mieste. Shiffrinová tak obhájila zisk veľkého glóbusu z minulej sezóny, celkovou víťazkou SP sa stala piatykrát v kariére. Za túto sezónu už má istú aj malú guľu za slalom, ďalšia sa črtá v obrovskom slalome. S ňou by zbierku glóbusov zveľadila na 15.

„Je to zvláštne. Vždy sa ťažko vysvetľuje, ako sa cítim po zisku titulu, keď som v daný deň nevyhrala. Celá sezóna bola pre mňa úžasná, tvrdo som počas nej pracovala. Je to niečo špeciálne, že sa mi podarilo zaistiť si veľký glóbus ešte pred finálovými pretekmi,“ povedala 27-ročná Shiffrinová pre ORF.

Stenmarkovi stále jeden triumf chýba

Do vyrovnania absolútneho rekordu Švéda Ingemara Stenmarka v počte víťazstiev v pretekoch SP jej chýba stále jeden triumf. Slovenka Petra Vlhová v zjazde neštartovala, v priebežnom poradí SP zostala na treťom mieste, od Gutovej-Behramiovej ju delí 21 bodov.

Lieová slávila prvý triumf v prestížnom seriáli, doteraz bola jej najlepším umiestením v zjazde druhá priečka v januárových pretekoch v Cortine d’Ampezzo, druhá bola aj pred dvomi rokmi v super-G v Garmisch-Partenkirchene.

Postarala sa o historicky prvé nórske víťazstvo v zjazde žien. „Je to ako sen, skutočne neuveriteľné. Podporovala ma celá rodina, priatelia, všetci sú tu. O to je väčšia moja radosť, že sa mi podarilo prvýkrát zvíťaziť práve pred domácim publikom,“ citovala 24-ročnú Lieovú agentúra APA.

Goggiová zaostala za Nórkou o 29 stotín a skončila na druhom mieste, čo jej stačilo k potvrdeniu sezónneho titulu v kráľovskej alpskej disciplíne. Ilka Štuhecová, jediná pretekárka, ktorá ju ešte mohla obrať o malý glóbus, sa umiestnila na štvrtej priečke (+0,61).

Goggiová tak má v priebežnej klasifikácii disciplíny pred finálovým zjazdom v Andorre na Slovinku nedostihnuteľný 209-bodový náskok. Talianka pridala do svojej zbierky štvrtý malý glóbus za zjazd, tretí za sebou. „Cítim sa skvele. Som šťastná, že sa mi podarilo v predstihu získať malý glóbus, menej spokojná som s mojím dnešným výkonom.

Nejazdila som dobre, nebolo to také ladné ako v tréningoch,“ vyznala sa Goggiová. Pódium doplnila Švajčiarka Corinne Suterová (+0,41).

V nedeľu je na olympijskej zjazdovke v Kvitfjelli na programe super-G žien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport