Na hlavný obsah

Maďarsko podporuje vstup Švédska do NATO. Žiada však, aby o krajine nešírili lži

Poslanec Fideszu o problémoch s právnym štátom nevie.

Maďarsko podporuje vstup Švédska do NATO. Žiada však, aby o krajine nešírili lži
Podpredseda maďarského parlamentu a bývalý minister obrany Csaba Hende. Foto: TASR/AP

Maďarsko podporuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie, avšak bolo by dobré, keby Švédsko nešírilo o Maďarsku klamstvá. Podľa servera Hvg.hu o tom v utorok (7. 3.) v Štokholme hovoril Csaba Hende, jeden z predstaviteľov štvorčlennej delegácie maďarského parlamentu.

„Bolo by žiaduce, keby švédski politici, predstavitelia vlády a poslanci Európskeho parlamentu na základe úplne falošných tvrdení nenaznačovali, že v Maďarsku sú problémy s právnym štátom,“ cituje Hvg.hu z Hendeho vyjadrenia pre tamojšie médiá.

Hende dodal, že je treba zlepšiť bilaterálne vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom. Na otázku švédskych médií, či Hendeho vyjadrenia znamenajú, že v Maďarsku nie sú problémy s princípmi právneho štátu, ľudskými právami členov LGBT+ menšiny a so slobodou médií, maďarský poslanec povedal, že o ničom takom nevie. Avšak o čomkoľvek sa dá diskutovať. Na ďalšiu otázku, či švédski politici šíria klamstvá o Maďarsku, Hende odpovedal kladne.

Podľa jeho slov o členstve Švédska v NATO bude parlament hlasovať okolo 20. marca, pričom s výnimkou jednej parlamentnej strany tento vstup podporia všetky.

„Bolo to konštruktívne stretnutie v dobrom duchu. Z maďarskej iniciatívy bola prerokovaná otázka pokračujúceho procesu ratifikácie vstupu Švédska do NATO,“ uviedol predseda švédskeho parlamentu Andreas Norlén.

Rôzne dôvody proti rozšíreniu NATO

Maďarsko už vyše pol roka odkladá z rôznych dôvodov ratifikáciu rozšírenia NATO. Premiér Viktor Orbán 25. februára podotkol, že na stretnutí frakcií vládnych strán Fidesz a KDNP v Balatonfürede sa k tejto téme rozprúdila diskusia. Preto do oboch krajín vysielajú parlamentnú delegáciu.

Fidesz a KDNP vydali minulý štvrtok vyhlásenie, v ktorom vyjadrili podporu rozširovaniu a posilňovaniu NATO. V súčasnosti však podľa nich súhlas Maďarska pre vstup do NATO požadujú krajiny, ktoré v posledných rokoch Maďarsko často urážali a nespravodlivo obviňovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet