Na hlavný obsah

Maďarský parlament ratifikoval vstup Fínska do NATO

Hlasovať budú aj o vstupe Švédska.

Maďarský parlament ratifikoval vstup Fínska do NATO
Na snímke je hlasovanie v maďarskom parlamente v Budapešti. Foto: TASR/AP

Maďarský parlament v pondelok (27. 3.) ratifikoval vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Proti bolo len šesť poslancov, za ich hlasovalo 182 a nikto sa nezdržal. Poslanci majú ešte rokovať o ratifikácii vstupu Švédska do NATO. Informovala o tom maďarská tlačová agentúra MTI. Termín hlasovania však nie je jasný.

Fínsko a Švédsko požiadali o prijatie do aliancie spoločne vlani v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Maďarsko a Turecko boli do pondelka poslednými členmi NATO, ktorých ešte pristúpenie dvoch škandinávskych štátov neratifikovali.

Aj v Turecku sa pravdepodobne Fíni dočkajú súhlasu skôr ako Švédi. V polovici tohto mesiaca turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uistil svojho fínskeho kolegu Sauliho Niinistöa, že Turecko začne ratifikáciu fínskej žiadosti.

Vyjadril pritom nádej, že zákonodarcovia vstup severskej krajiny potvrdia pred májovými prezidentskými a parlamentnými voľbami v Turecku.

Švédsko bude musieť na začiatok ratifikácie v tureckom parlamente ešte počkať. Dôvodom je podľa Ankary nedostatočné potieranie skupín, ktoré Turecko považuje za teroristické.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet