Na hlavný obsah

Malé obchody chcú, aby protimonopolný úrad preveril dohodu o zastropovaní cien potravín

Podľa nich by mohlo ísť o kartelovú dohodu.

Malé obchody chcú, aby protimonopolný úrad preveril dohodu o zastropovaní cien potravín
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dohoda ôsmich obchodných sietí na zastropovaní cien potravín vyvoláva ďalšie negatívne reakcie. Ozývajú sa majitelia malých predajní. Niektorí z nich chcú, aby protimonopolný úrad prešetril, či nejde o kartelovú dohodu.

Zastropovanie cien potravín predstavili najväčšie obchodné siete po tom, ako ich ministerstvo pôdohospodárstva oslovilo s otázkou, či vedia zákazníkom nejako pomôcť. Majitelia menších predajní vraj takúto ponuku nedostali.

„Najviac ma zarazilo, keď ministerstvo pôdohospodárstva zverejnilo zoznam konkrétnych obchodov, kde vyslovene podporujú alebo propagujú tieto spoločnosti na úkor nás súkromníkov. V tomto konkurenčnom boji zrazu štát niekoho zvýhodňuje,“ hovorí Jakub Zápala, majiteľ potravín Môj Obchod.

„Myslím, že je to trošku neštandardné. My by sme taktiež k tomu radi prispeli, ak by sme to vedeli vopred. Takže teraz to robíme v časovom oneskorení,“ uviedol Jozef Berko, konateľ spoločnosti Delia.

S majiteľmi malých predajní sa rozprávala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Situáciu sleduje protimonopolný úrad

Veľkoobchodmi garantované ceny podľa nich automaticky presvedčia zákazníkov, kam ísť nakúpiť.

„My, súkromníci, sa môžeme teraz pridať. Už však nedostaneme tú podporu, že budeme svietiť na sociálnych sieťach alebo v médiách, že aj u nás si to vedia kúpiť za garantované ceny,“ skonštatoval Zápala.

„Ide o iniciatívu obchodných reťazcov. My sme len jednoducho povedali, že by sme tam radi videli bežné potraviny. Ministerstvo ani nezverejňuje ceny tých potravín,“ ozrejmil Samuel Vlčan (nom. OĽANO), poverený minister pôdohospodárstva.

Situáciu na trhu dôsledne sleduje protimonopolný úrad. Najmä z pohľadu, či nedochádza ku kartelovej dohode. „V tejto chvíli by bolo predčasné hodnotiť, či uvedeným konaním podnikateľov môže alebo nemôže dochádzať k obmedzovaniu hospodárskej súťaže,“ skonštatovala hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská.

„Riziko kartelovej dohody určite nejaké je. Bojím sa toho, že s tým neuspeje protimonopolný úrad. To by museli byť rovnaké položky vo všetkých reťazcoch. A to nie sú,“ hovorí Jaroslav Karahuta (Sme rodina), predseda pôdohospodárskeho výboru.

„Celkom v poriadku to nebude. Ale predsa by som bola opatrná vo vyjadreniach. Radšej by som nechala protimonopolný úrad, aby rozhodol,“ myslí si poslankyňa Jaroslava Halgašová (SaS).

Žiadny konkrétny prípad protimonopolný úrad zatiaľ neprešetruje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko