Na hlavný obsah

Marcon chce, aby dôchodková reforma vstúpila do platnosti do konca roka

Aj napriek celoštátnym protestom ju považuje za nevyhnutnú.

Marcon chce, aby dôchodková reforma vstúpila do platnosti do konca roka
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sporná reforma dôchodkového systému vstúpila do platnosti do konca tohto roka. Šéf Elyzejského paláca v stredajšom (22. 3.) vyjadrení trval na tom, že táto reforma je aj napriek celoštátnym protestom nevyhnutnosťou. Informovala o tom agentúra AFP.

Napriek tomu, že v súvislosti s prijatím reformy musí konečné rozhodnutie prijať ústavný súd, si Macron myslí, že je nevyhnutné, aby reforma vstúpila do platnosti do konca roka.

„Čím dlhšie budeme čakať, tým väčší bude deficit. Táto reforma je nevyhnutnsťou. Nerobí ma to šťastným, tiež by som bol radšej, keby som to nerobil,“ uviedol Macron v televíznom rozhovore.
„Táto reforma nie je žiaden luxus alebo zábava, je to nevyhnutnosť,“ cituje Macrona agentúra AP.

Ako dôsledok prijatia reformy, ktorá napríklad zvyšuje dôchodkový vek zo 62 na 64 rokov, je Macron pripravený akceptovať neobľúbenosť. „Ak si mám vybrať medzi prieskumami verejnej mienky a celkovými záujmami tejto krajiny, vyberám si záujmy krajiny,“ vyhlásil francúzsky prezident.

„Ak je nevyhnutné, aby som dnes akceptoval, že budem neobľúbený, akceptujem to,“ uviedol Macron. Zároveň priznal, že neuspel, keď sa snažil Francúzov o reforme presvedčiť.

Vláda prežila dve odvolávania

Francúzska vláda prežila v pondelok (20. 3.) dve hlasovania o vyslovení nedôvery. Vyvolalo ich vládne rozhodnutie presadiť nepopulárnu dôchodkovú reformu bez hlasovania v dolnej komore parlamentu. Tam totiž reforma nemala dostatočnú podporu. Horná komora, Senát, ju schválila minulý týždeň.

Výsledky oboch pondelkových hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde boli tesnejšie, ako sa očakávalo, čo sa pokladá za oslabenie vládnej podpory.

Macron v stredu prehovoril vôbec po prvý raz odvtedy, čo jeho vláda minulý týždeň reformu pretlačila cez parlament. Toto jeho rozhodnutie vyvolalo každodenné protesty v celom Francúzku. Macron pritom v stredu odsúdil násilie, pretože niektoré z protestov prepukli do potýčok s policajtmi.

Macronov prejav pre Správy RTVS o 19.00 h sledovala aj redaktorka Viktória Bellová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet