Na hlavný obsah

Materská spoločnosť skrachovanej americkej banky SVB vyhlásila bankrot

Pod dohľadom súdu začne reorganizáciu.

Materská spoločnosť skrachovanej americkej banky SVB vyhlásila bankrot
Na snímke nápis pobočky banky Silicon Valley na kancelárskej budove. Foto: TASR/AP

Americká spoločnosť SVB Financial Group, materská spoločnosť skrachovanej finančnej inštitúcie Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila bankrot. Informovali o tom v piatok (17. 3.) tlačové agentúry. Spoločnosť požiadala o ochranu pred veriteľmi a pod dohľadom súdu začne reorganizáciu.

Bankrot prišiel krátko po tom, ako firma v pondelok 13. marca oznámila, že posúdi strategické alternatívy pre svoje podnikanie. Majetok jednotiek SVB Securities a SVB Capital nie je zahrnutý do režimu bankrotovej ochrany.

Americké úrady minulý týždeň zatvorili banku SVB. Cez víkend prevzali kontrolu aj nad finančnou inštitúciou Signature Bank, čo na finančných trhoch vyvolalo obavy o budúcnosť bankového sektora.

SVB požičiavala peniaze najmä začínajúcim technologickým spoločnostiam tzv. startupom. Hodnotu aktív a pasív odhadla až na desať miliárd dolárov (takmer 9,5 miliárd eur) a likviditu na zhruba 2,2 miliardy dolárov (takmer 2,1 miliardy eur). Na konci minulého roka mala aktíva vo výške 209 miliárd dolárov (vyše 197 miliárd eur).

Akcie najväčších amerických bánk pred začiatkom dnešného obchodovania v New Yorku strácali viac ako jedno percento. Regionálne banky vrátane PacWest Bancorp a First Republic Bank zaznamenali pokles o 10 až 20 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika