Na hlavný obsah

Medzi deťmi sa šíri infekčná žltačka. Detská nemocnica v Košiciach už naplnila svoje kapacity

Odborníci sa obávajú ďalšieho šírenia.

Medzi deťmi sa šíri infekčná žltačka. Detská nemocnica v Košiciach už naplnila svoje kapacity
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Do košickej detskej fakultnej nemocnice prijali ďalších 12 detí s hepatitídou typu A, teda infekčnou žltačkou. Rozšírená je najmä vo vekovej skupine päť až deväť rokov. Kapacita Detskej fakultnej nemocnice Košice sa naplnila, keďže na oddelení je už 33 detských pacientov.

Panuje obava, že choroba sa rozšíri. Ohnisko vzniklo na košickom sídlisku Luník IX. Tam je situácia už pod kontrolou. Aktuálne sa infekcia šíri v Moldave nad Bodvou.

„Potvrdzujem, že zajtra (pondelok 27. marca) o 13.00 h bude stretnutie s hlavným hygienikom (Jánom Mikasom) priamo v teréne, konkrétne v Moldave nad Bodvou. V spolupráci aj so splnomocnencom vlády pre rómske komunity (Jánom Herom) sa bude nastavovať imunizácia priamo v teréne,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská.

Pozrite si príspevok zo Správ RTVS o 19.00 h:

„Aktívne sa vyhľadávajú kontakty. Zisťuje sa, či kontakty ochorenie prekonali, neprekonali, či sa zaočkovaný, následne sa očkuje. Na druhej strane, hepatitída typu A má v detskom veku drvivá väčšina pacientov asymptomatických, teda bezpríznakových,“ hovorí Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov.

Podľa neho má v tomto prípade väčší význam razantnejší a plošný zásah. Ten musia podporiť opatrenia hlavného hygienika a príslušná legislatíva.

„Vyzvali sme na spoluprácu a pomoc kolegov z univerzitnej nemocnice, ktorá by vedela poskytnúť pomoc pre pacientov vyšších vekových skupín,“´priblížil riaditeľ detskej nemocnice Andrej Koman.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny