Na hlavný obsah

Mesiac po zemetrasení v Turecku a Sýrii počet obetí stále stúpa

Posledných preživších vyslobodili z trosiek 12 dní po zemetrasení.

Mesiac po zemetrasení v Turecku a Sýrii počet obetí stále stúpa
Ľudia pochovávajú obete ničivého zemetrasenia v tureckom meste Adiyaman. Foto: TASR/AP

Aj mesiac po zemetrasení, ktoré 6. februára zasiahlo južné Turecko a severozápadnú Sýriu, oficiálne počty obetí stále stúpajú. Podľa víkendového oznámenia ministra vnútra Süleymana Soylua zahynulo v Turecku najmenej 45 968 ľudí, zatiaľ čo v Sýrii sa počet obetí odhaduje na 7 000.

Približne 150-tisíc ľudí bolo pri zemetrasení zranených, mnohí s trvalými následkami, napríklad po amputácii končatín. Zranenia utrpelo aj mnoho detí a desiatky prišli o svojich rodičov. Turecká tlačová agentúra Anadolu v pondelok (6. 3.) informovala, že úrady za nedodržiavanie stavebných predpisov doteraz zatkli 247 ľudí.

Minister Soylu cez víkend oznámil, že počet mŕtvych v Turecku stúpol na 45 968, z toho 4 267 Sýrčanov, ktorí do susednej krajiny utiekli pred občianskou vojnou vo svojej vlasti.

Server televízie Deutsche Welle (DW) napísal, že počet mŕtvych sa pravdepodobne ešte zvýši. Mnohých z nich totiž ešte neidentifikovali. Preživší stále hľadajú svojich príbuzných. Na otázku, koľko ľudí je nezvestných, vláda v Ankare DW neodpovedala.

Pri zemetrasení sa zrútilo alebo vážne poškodilo približne 200-tisíc budov. Mnohé z nich preto, že sa pri ich výstavbe nedodržali predpisy. Podľa tureckých opozičných webových stránok miestne úrady v minulosti udeľovali tzv. stavebné amnestie. Tie za poplatok umožňovali pokračovať vo výstavbe, hoci dom nespĺňal všetky predpisy.

Agentúra Anadolu v pondelok informovala, že v súvislosti so zrútenými domami zatkli už 247 ľudí pre podozrenie zo zanedbania predpisov alebo korupcie.

Posledných preživších zachránili 21 dní po zemetrasení

Dňa 6. februára zasiahli južné Turecko pri hraniciach so Sýriou a severozápadnú Sýriu dva otrasy s magnitúdou 7,7 a 7,6. Po nich nasledovali tisíce ďalších menších otrasov. Dňa 20. februára zasiahli tú istú oblasť v Turecku otrasy s magnitúdou 6,4 a 5,8, ktoré zabili niekoľko ľudí.

Mnohé z obetí v Turecku boli cudzinci, najmä Sýrčania a Afganci. Medzi mŕtvymi je aj Češka, ktorá dlhodobo žila v Turecku. Počet obetí v Sýrii nie je oficiálny, keďže postihnuté boli najmä oblasti ovládané povstalcami. Odhaduje sa, že tam zahynulo 6 000 až 7 000 ľudí.

Mnoho preživších sa podarilo zachrániť z trosiek vďaka záchranárom zo zahraničia. Podľa miestnych médií boli poslední preživší vyslobodení z trosiek 12 dní po zemetrasení. Boli to rodičia a dieťa, ktorí v troskách domu strávili 296 hodín. Dieťa však krátko po záchrane zomrelo.

Pokračuje potláčanie slobody prejavu

Keďže po zemetrasení narástla kritika vlády a miestnych orgánov, režim autoritárskeho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pokračoval v potláčaní slobody prejavu.

Rada pre vysielanie a retransmisiu napríklad pokutovala niekoľko televíznych staníc za to, že nechali priestor na kritiku vlády za pomalú pomoc ľuďom postihnutým zemetrasením alebo za stavebné amnestie.

Zatiaľ nie je jasné, ako budú ľudia v oblastiach postihnutých zemetrasením hlasovať v prezidentských a parlamentných voľbách, ktoré sa pravdepodobne uskutočnia 14. mája.

Pozrite si fotogalériu zachytávajúcu následky zemetrasenia v Turecku a Sýrii:

Téme zemetrasenia sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval aj redaktor Michal Cimerman:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet