Na hlavný obsah

Mestá a obce, ktoré poskytli útočisko ľuďom z Ukrajiny, dostanú finančnú pomoc

Určená je pre takmer 1 500 z nich.

Mestá a obce, ktoré poskytli útočisko ľuďom z Ukrajiny, dostanú finančnú pomoc
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mestá a obce, ktoré poskytli útočisko ľuďom z Ukrajiny, dostanú finančnú pomoc z eurofondov. Ministerstvo investícií vyhlásilo výzvu za 127 miliónov eur. Určená je pre takmer 1 500 miest a obcí.

Nájsť voľné ubytovanie pre odídencov bolo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pre samosprávy problém. Ubytovávali kde sa dalo. Samosprávam teraz preplatia náklady z eurofondov. Môžu žiadať o príspevky.

Možnosti finančnej pomoci z eurofondov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

“Celý zoznam oprávnených miest a obcí , ktoré majú na podporu z eurofondov nárok je súčasťou výzvy , je uverejnená na našej stránke a tu by som chcela vyzvať aj primátorov a starostov aby nečakali aby si zažiadali o preplatenie týchto nákladov čo najrýchlejšie,“ spresnila Veronika Remišová (Za ľudí), poverená ministerka investícií, informatizácie SR.

Na jedného prijatého odídenca môže obec alebo mesto dostať 2 600 eur. Suma zavisí od toho, koľkým ľuďom z Ukrajiny poskytli dočasné útočisko a na ako dlho. Údaje o registrovaných odídencoch poskytol rezort vnútra. “Mestá a obce môžu teda tieto peniaze použiť na rozvoj svojho regiónu,“ dodala Remišová.

Každé uvoľnené euro je pre samosprávy výhrou. Združenie miest a obcí tvrdí, že im to nebude stačiť. Ministerstvo investícií avizuje, že ďalšia eurofondová pomoc pôjde pre mimovládne organizácie. Tie napríklad poskytli odídencom psychologickú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika