Na hlavný obsah

Mikulec mal podľa Beluského porušiť zákon. Tvrdí, že neoprávnene manipuloval s tajnými informáciami

Výbor riešil aj bezpečnostnú previerku obvineného Puškára.

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).
Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).Foto: TASR

Parlamentný osobitný výbor na kontrolu Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) sa na stredajšom (29. 3.) mimoriadnom zasadnutí venoval stavu ochrany utajovaných skutočností. Podľa predsedu výboru Martina Beluského (ĽSNS) sa každým rokom zhoršuje. Závažné porušenia zistil úrad podľa poslanca na ministerstve vnútra.

Šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO) mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. „Bolo zistených dokopy 29 porušení zákona,“ skonštatoval predseda výboru.

V tejto súvislosti požiadal predsedu brannobezpečnostného výboru Juraja Krúpu (SaS) o zvolanie mimoriadneho zasadnutia. Prezidentku Zuzanu Čaputovú vyzýva, aby zvážila ponechanie dočasne povereného ministra vnútra Mikulca vo funkcii.

Ako vysvetlil, ministri sa zo zákona môžu oboznamovať s utajovanými skutočnosťami bez bezpečnostnej previerky, ale iba tými, ktoré sa týkajú Slovenska. V prípade informácií zo zahraničia treba certifikát, pri ktorom treba požiadať o bezpečnostnú previerku. V prípade Mikulca nevylúčil spáchanie trestného činu.

Ďalšie zistenia sa podľa predsedu výboru týkali neoprávnenej manipulácie s utajovanými skutočnosťami zo strany policajtov. Išlo napríklad o prizvanie znalca bez súhlasu pôvodcu informácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko