Na hlavný obsah

Mimoriadna situácia v súvislosti s covidom trvá takmer tri roky. Nie je jasné, kedy sa skončí

Jej ukončenie závisí aj od situácie za hranicami.

Mimoriadna situácia v súvislosti s covidom trvá takmer tri roky. Nie je jasné, kedy sa skončí
Na ilustračnej snímke respirátory. Foto: RTVS

Mimoriadna situácia na Slovensku v súvislosti s covidom trvá takmer tri roky. Kedy sa skončí, zatiaľ nie je jasné. Rezort zdravotníctva pre RTVS potvrdil, že sa touto otázkou odborníci zaoberajú. Ukončenie mimoriadnej situácie závisí od epidemickej situácie na Slovensku, ale aj za hranicami.

Mimoriadna situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu platí od 12. marca 2020. Umožňuje štátu zabezpečovať potrebné zásoby, pričom firmy sú povinné ich dodať.

„Napríklad zásobovanie nemocníc, lekární alebo ďalších zariadení v čase vrcholiacej pandémie ochorenia COVID-19, takisto nasadzovanie jednotlivých zložiek a podobne,“ uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

Mimoriadna situácia by sa mohla zrušiť

Mimoriadna situácia dnes napríklad umožňuje ministerstvu zdravotníctva zabezpečovať nákup a distribúciu liekov a vakcín pre najzraniteľnejších obyvateľov. Aby tak mohol rezort robiť aj po prípadnom zrušení mimoriadnej situácie, musí zmeniť zákon. Návrh má pripravený.

„Na odbornej úrovni už prebiehajú rozhovory o tom, že by sa mohla zrušiť. Stále zároveň platí, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila pandémiu, ktorá je celosvetová a stále platí,“ priblížila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Klára Grausová:

Pandémia trvá oficiálne od 11. marca 2020. Odvtedy experti WHO každé tri mesiace vyhodnocujú nové údaje z jednotlivých krajín a prípadné riziká. Momentálne sú problémom dve humanitárne krízy súvisiace s vojnou na Ukrajine a zemetrasením v Sýrii a Turecku.

„Najbližšie zasadanie výboru pre tieto núdzové situácie vo WHO bude v apríli, takže v apríli budeme vedieť trošku viac,“ tvrdí zástupca Slovenska vo Výkonnej rade WHO Jozef Šuvada.

V prípade, že rezort zdravotníctva navrhne ukončenie mimoriadneho stavu v súvislosti s koronavírusom, o jeho definitívnom zrušení rozhodne krízový štáb, respektíve vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko