Na hlavný obsah

Muž pri Skalici sa so zbraňou v ruke vyhrážal cudzincom. V akcii boli aj policajní vyjednávači

Spúšťačom incidentu mala byť hlasnejšia hudba a alkohol.

Muž pri Skalici sa so zbraňou v ruke vyhrážal cudzincom. V akcii boli aj policajní vyjednávači
Ilustračná snímka. Foto: facebook/Polícia SR - Trnavský kraj

Policajti zasahovali v nedeľu (26. 3.) bezprostredne po incidente medzi ozbrojeným 41-ročným mužom a rodinnými príslušníkmi z Ukrajiny, v obci neďaleko Skalice. Informovali o tom na sociálnej sieti.

Policajti prijali v nedeľu o 10.30 h informáciu s tým, že medzi mužom a osobami, ktoré bývajú v ubytovni, došlo ku konfliktu a muž sa im mal vyhrážať so zbraňou.

Spúšťačom celého incidentu mala byť zo strany cudzincov hlasnejšia hudba a na druhej strane muž pod vplyvom alkoholu. Osobám mal najskôr búchať na dvere, vyhrážať sa im a nakoniec mal na cudzinca namieriť krátku strelnú zbraň. Konflikt pokračoval na dvore a muž okrem strelnej zbrane vytiahol na poškodeného aj nôž. Po incidente sa útočník ukryl do prístavby rodinného domu.

„Z dôvodu podozrenia a obavy, že by mohol podozrivý muž pokračovať v útoku, prípadne ohroziť seba, alebo iného na živote, udalosť bola vyhodnotená ako vysoko profilový incident a operačné stredisko povolalo na miesto policajných vyjednávačov, policajtov PPÚ aj celý policajný výjazd s vyšetrovateľom,“ uviedla polícia.

Na miesto vyslali policajného vyjednávača zo Skalice a podporný tím vyjednávačov z Trnavy. Do úvahy brali aj možnosť, že osoba môže mať pri sebe ďalšiu zbraň. Policajti preverili únikové možnosti a zvolili najvhodnejší spôsob nadviazania komunikácie s mužom.

Muža, ktorý sa ukrýval v dome, nakoniec policajní vyjednávači presvedčili a s políciou spolupracoval. Hliadka ho vzápätí obmedzila na osobnej slobode a previezla na policajnú stanicu. Za skutok môže hroziť osobe v zmysle zákona strata slobody na tri až osem rokov.

Nedovolené ozbrojovanie

Skalický vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami v súbehu s prečinom nebezpečného vyhrážania.

Policajti mu po skutku zaistili viaceré zbrane, ktoré podrobia expertíznemu skúmaniu. Podozrivý muž zostáva naďalej zadržaný v cele policajného zaistenia. Polícia v tomto prípade označila udalosť ako vysoko profilový incident.

Účelom krízového vyjednávania bolo najmä nadviazať s osobou kontakt, a cestou obojstrannej komunikácie upokojiť situáciu, čo sa nakoniec policajtom na mieste úspešne podarilo. V zálohe boli pripravení zasiahnuť aj policajti PPÚ ako taktický tím, ktorí by situáciu riešili intervenčne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny