Na hlavný obsah

Na Horehroní bojujú za nemocnicu v Brezne. Chcú ju zaradiť no najnižšej úrovne

Obávajú sa odchodu lekárov aj sestier.

Na Horehroní bojujú za nemocnicu v Brezne. Chcú ju zaradiť no najnižšej úrovne
Snímka nemocnice v Brezne. Foto: RTVS

Ľudia z Horehronia podpísali petíciu. Bojujú za svoju nemocnicu v Brezne. Tá odmieta zaradenie do najnižšej úrovne, podľa novej optimalizácie siete nemocníc. Obáva sa, že niektoré oddelenia zrušia a lekári aj sestry odídu.

So zaradením nemocnice do najnižšej úrovne jednoznačne nesúhlasí nielen samotná nemocnica, ale aj mesto Brezno či Banskobystrický samosprávny kraj. Kategorizácia vyvolala vlnu nevôle aj u obyvateľov regiónu, ktorí spísali petíciu na podnet samosprávy.

„Celé Horehronie vníma túto situáciu veľmi nešťastne,“ uviedol primátor mesta Brezno Tomáš Ábel. Petíciu za preradenie nemocnice do druhej kategórie podpísalo viac ako 29-tisíc ľudí.

Breznianskej nemocnici sa v reportáži venovala redaktorka RTVS

Nemocnica už dlhodobo žiada rezort zdravotníctva o odbornú diskusiu. Aktuálne nie je jasné, či im ako nemocnici prvej kategórie budú schválené doplnkové programy, medzi ktoré patria aj urgentná starostlivosť či gynekologicko-pôrodnícky program. K verejnej výzve o dialóg sa pridal aj Banskobystrický samosprávny kraj.

„Zatiaľ žiadna, je to ich vlastný termín, akurát žiadame, aby ho dodržali, pretože dôvera proti ministerstvu je nízka,“ povedal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Luntner. Ani dnes však situácia nie je podľa predstaviteľov nemocnice iná. Toho času nemocnica neobdržala od ministerstva žiadnu oficiálnu odpoveď.

Ministerstvo zdravotníctva nám na otázky súvisiace so schvaľovaním doplnkových programov neodpovedalo. Už dlhodobo však na výzvy preradenia nemocnice do druhej kategórie reaguje zamietavo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny