Na hlavný obsah

Na Kryme vznikla nová súkromná vojenská spoločnosť. Volá sa Konvoj a má väzby na vagnerovcov

V súčasnosti pôsobí v Chersonskej oblasti.

Na Kryme vznikla nová súkromná vojenská spoločnosť. Volá sa Konvoj a má väzby na vagnerovcov
Nástenná maľba zobrazujúca žoldnierov ruskej súkromnej polovojenskej organizácie Vagnerova skupina. Foto: TASR/AP

Šéf ruskej okupačnej správy Krymského polostrova Sergej Aksjonov založil novú súkromnú vojenskú spoločnosť s názvom Konvoj. Jej vznik oznámil Aksjonov tento mesiac. Vedenie Konvoja tvoria bývalí spolupracovníci vojenskej Vagnerovej skupiny, uviedla ruská investigatívna webová stránka Važneje istorii.

Členovia Konvoja uzatvárajú dve zmluvy. Jednu priamo s vojenskou spoločnosťou a druhú s ruským ministerstvom obrany, ktorá im zaručuje vyplácanie odškodného v prípade zranenia alebo smrti. Konvoj teraz pôsobí na pozíciách v ukrajinskej Chersonskej oblasti, ktorá hraničí s Krymom.

Zdroj investigatívneho portálu, ktorý sa na istý čas stal členom roty, uviedol, že v čase jej vzniku mala približne 300 členov. Tento bývalý člen skupiny tiež prezradil, že všetci ľudia vo vedení sú bývalými spolupracovníkmi Vagnerovcov. Šéfom Konvoja je Konstantin Pikalov, pravá ruka šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina.

Prigožinova predtým neochvejná pozícia sa v poslednom čase zhoršila, poznamenal tiež investigatívny portál. Ruské orgány mu zakázali verbovať väzňov do radov žoldnierov. Namiesto neho sa tejto úlohy ujalo ruské ministerstvo obrany.

Okrem toho sa Prigožin sťažuje, že jeho bojovníci nedostávajú muníciu. To má byť zámerom ruského rezortu obrany. Ruský bezpečnostný a politický aparát považuje Vagnerovu skupinu za rastúcu mocenskú hrozbu, informovala vo štvrtok (23. 3.) agentúra Bloomberg.

Podľa vojenského analytika Kirilla Michajlova je nedostatok munície jedným z dôvodov, prečo sa žoldnierom napriek niekoľkomesačnému úsiliu a ohromujúcim stratám nepodarilo dobyť ich hlavný cieľ, ukrajinské mesto Bachmut.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet