Na hlavný obsah

Na Liptove vyrúbali staré topole bez povolenia. Polícia to vyšetruje ako trestný čin

K spíleniu sa priznal funkcionár miestneho klubu.

Na Liptove vyrúbali staré topole bez povolenia. Polícia to vyšetruje ako trestný čin
Ilustračná snímka stromov. Foto: RTVS

Na Liptove vyrúbali staré topole, a to bez povolenia. K činu došlo pri futbalovom ihrisku v obci Prosiek (okres Liptovský Mikuláš). Polícia to vyšetruje ako trestný čin.

,,Sú to dva veľké stromy, lebo majú obvod až štyri metre. Sú to zdravé stromy. Určite by sa nemali vyrúbať, lebo nebolo rozhodnutie o výrube ani nebola daná náhradná výsadba,“ vysvetlil Roman Běhal, predseda OZ Liptovskí aktivistia LIPA.

Starosta obce Peter Hamráček uviedol, že žiadosť na výrub stromov obecný úrad dostal, avšak žiadne povolenie nevydal.

Téme sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Milan Velecký:

O výrub topoľov žiadal funkcionár futbalového klubu s odôvodnením, že padajúce konáre starých stromov ohrozujú zázemie futbalového ihriska. S nahrávaním rozhovoru nesúhlasil, potvrdil však, že stromy vyrúbal aj bez povolenia.

Mário Humený, dendrológ zo Správy Tatranského národného parku, tvrdí, že na výrub týchto stromov potreboval súhlas ochranárov. Škodu vyčíslili na viac ako 9 000 a podnet postúpili na kriminálnu políciu v Žiline.

Výrub topoľov vyšetruje polícia, aj preto sú oba stromy označené ako dôkazy. Podľa polície mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu porušovania ochrany stromov a krov, za ktorý hrozí trest až do troch rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny