Na hlavný obsah

Na nahlasovanie zvierat budú mať poľnohospodári namiesto týždňa iba deň

Lehotu chce skrátiť ministerstvo pôdohospodárstva.

Na nahlasovanie zvierat budú mať poľnohospodári namiesto týždňa iba deň
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poľnohospodárov hnevá nová registrácia zvierat. Na nahlásenie budú mať namiesto týždňa jeden deň. Lehotu chce skrátiť ministerstvo pôdohospodárstva.

Na domácej farme v Dolnom Kubíne chovajú šesť kráv a 13 kôz. Každé nové narodenie, úhyn či predaj nahlasujú do centrálnej evidencie hospodárskych zvierat. Od júla to budú musieť stihnúť za jeden deň.

„Ja túto vec vnímam ako ďalšiu z tých vecí, ktoré priťažia, sťažia život poľnohospodárom. Iba ho viac byrokratizujú,“ uviedol poľnohospodár Ján Vankúš. Ešte väčší problém to bude vraj na veľkých farmách so stovkami až tisíckami zvierat.

Skracovaniu lehoty nahlasovania zvierat sa v reportáži venovali redaktori RTVS Barbora Šišoláková a Erik Vrábel:

„Do času účinnosti vyhlášky bude pripravená pre farmárov jednoduchá aplikácia do smartfónu kde jednoducho si budú vedieť nahlásiť túto zmenu kedykoľvek,“ informoval generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva ministerstva pôdohospodárstva Juraj Pénzeš.

„Napríklad ja som starší človek. Používam telefón iba na telefonovanie, nie na široké veci a myslím, že sú aj ďalší starší ľudia, ktorí to robia stále papierovou formou cez poštu,“ povedal poľnohospodár Vankúš.

Nahlasovanie poštou sa má ukončiť

Možnosť nahlasovať stavy zvierat cez poštu- má od júla skončiť úplne. Rezort vysvetľuje, že zásadné zmeny zavádzajú pre požiadavky Európskej únie. Podľa jej audítorov je náš systém nedôveryhodný a našli v ňom viaceré nedostatky. Podľa Pénzeša je úmyslom rezortu systém aktualizovať, aby bol presný a dôveryhodný.

„Ja si ani neviem predstaviť, čo za odborníka toto vymyslel. Bez ohľadu na to, či sa tu budeme vyhovárať na to, že nám to Európska komisia prikázala alebo my samy,“ skonštatoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Otázkou zostáva, aký reálny prínos bude mať nová povinnosť v praxi. Ak ju totiž nebudú poľnohospodári dodržiavať, nikto z nich, minimálne zo začiatku, pokutovaný nebude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika