Na hlavný obsah

Na rekonštrukciu mosta pri Ružíne sa stále čaká. Oprava pritom mala začať už vlani

Práce by však mohli začať už tento rok.

Na rekonštrukciu mosta pri Ružíne sa stále čaká. Oprava pritom mala začať už vlani
Jaklovský most nad riekou Hnilec pri Ružíne. Foto: RTVS

Jaklovský most nad riekou Hnilec pri Ružíne je v dezolátnom stave. Správa ciest Košického kraja naň ešte pred rokmi umiestnila semafory. Opravovať sa mal už vlani. Vodiči sa sťažujú, že s mostom sa doteraz nič neurobilo a čakanie na zelenú ich len dennodenne zdržuje.

Most, ktorý má vyše 50 rokov, správa ciest pred dvoma rokmi diagnostikovala. Zistila koróziu betonárskej výstuže, opadávanie betónu a na mnohých častiach aj zatekanie. Ak by ho úplne zatvorila, mnoho ľudí zo Spiša by muselo dochádzať do Košíc cez vzdialený Prešov. Autá tak po ňom jazdia v provizórnom režime.

Motoristi sú nervózni. Už dva roky čakajú na to, kedy most začnú rekonštruovať. Dovtedy sa riadia semaformi a jazdia len v jednom jazdnom pruhu.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

„Práca prebieha, a to je administratívna činnosť a inžinierska činnosť. Tá je veľmi komplikovaná z toho hľadiska, že ponad tento most vedie ešte ďalší most železníc SR,“ uviedol hovorca Košického kraja Michal Hudák. Železniciam patria aj priľahlé pozemky. Kraj, teraz čaká na vydanie stavebného povolenia.

„K stavbe rekonštrukcia mosta cez vodnú nádrž Ružín pred obcou Jaklovce bol na začiatku marca udelený podmienečný súhlas s umiestnením trasy nízkeho napätia vedenia a verejné osvetlenie pod mostným objektom, ktorý je v správe Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) na trati Margecany – Červená Skala,“ vysvetlila hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Predpokladaná doba rekonštrukčných prác bude trvať osem až desať mesiacov. „Doprava bude z mosta vylúčená úplne aj pre peších. Bude zriadená obchádzková trasa , ktorej súčasťou bude aj dočasne mostné provizórium,“ dodal Hudák. Dĺžka obchádzkovej trasy bude 203 metrov.

Košický samosprávny kraj predpokladá začiatok stavebných prác v druhom polroku tohto roka, alebo začiatkom toho budúceho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny