Na hlavný obsah

Na Slovensko prišla revolučná terapia pre deti s autizmom. Nie všetci rodičia si ju však môžu dovoliť

Prináša výsledky, no je drahá.

Na Slovensko prišla revolučná terapia pre deti s autizmom. Nie všetci rodičia si ju však môžu dovoliť
Ilustračná snímka.

Deťom s autizmom a ich rodičom má pomôcť ABA terapia. Ako prvá škola na Slovensku túto metódu zavádza Spojená škola internátna v Prešove. Prináša výsledky, no je drahá. Nie všetci rodičia si ju preto v špeciálnych centrách môžu dovoliť. Chýbajú aj terapeuti.

Renáta Kanderková má 19-ročného syna Michala. Býval agresívny, a to aj voči nej. Práve ABA terapia pomohla.

Podľa najnovších analýz má autizmus zhruba každé 44. dieťa. Za posledných 20 rokov sa pritom počet detí s autizmom zvýšil štvornásobne.

Téme autizmu sa venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

„Nepoznáme celkom príčiny. Vieme, že je tam spoluzodpovedný lepší záchyt a včasnejšia diagnostika a ďalšie faktory. Asi tým najsilnejším je genetická predispozícia. Toto je ešte, samozrejme, ovplyvnené rôznou environmentálnou záťažou. Dnes sa veľa hovorí o vplyve pesticídov, plastov,“ uviedla Zuzana Maštenová, behaviorálna analytička a garantka projektu.

Pomoc rodičom

ABA terapiu využívajú na Slovensku len v niekoľkých terapeutických centrách. Chýbajú terapeuti. Na Slovensku je ich iba šesť. Spojená škola internátna v Prešove chce preto rodičom detí s autizmom pomôcť.

To, ako s dieťaťom komunikujú v škole, budú poznať aj rodičia, aby s ním rovnako komunikovali aj doma.

“Vytvoríme im komunikačný systém s ich dieťaťom. Každé dieťa má vytvorený iný komunikačný systém. Rovnako budeme postupovať v škole a rovnako budú postupovať aj v domácom prostredí. Rodič teda bude aplikovať to, čo má dieťa efektívne nastavené v škole,“ ozrejmila špeciálna pedagogička Andrea Fecková, špeciálna pedagogička.

„Dieťa bude vedieť komunikovať aj so širokou verejnosťou prípadne širším príbuzenstvom. Táto metóda je vedecky overená a je jednou z najúčinnejších metód vôbec na svete. Preto sme sa rozhodli vytvoriť projekt na základe ktorého sa vytvorí metodika, ktorá bude použiteľná aj pre iné školy,“ dodala.

Rodičia detí s autizmom však upozorňujú, že sa neraz stretávajú s nepochopením ostatných. Napríklad syn Moniky Oravcovej chce sedieť v autobuse hneď za vodičom. Nie vždy sa na tom dá dohodnúť s ostatnými cestujúcimi.

Takzvanú ABA terapiu označuje za účinnú a vedecky podloženú metódu aj rezort školstva. Dodáva, že deťom s autizmom dokáže uľahčiť každodenný život. V školách na Slovensku je momentálne viac než 5 000 detí s autizmom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko