Na hlavný obsah

Na Špecializovanom trestnom súde pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik

Obžalobe z prijímania úplatku či machinácií vo verejnom obstarávaní čelí šesť ľudí.

Na Špecializovanom trestnom súde pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik
Na snímke Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik. Pred sudcu sa posadil ďalší kľúčový svedok – bývalý viceprezident Finančnej správy Daniel Čech, ktorý je už právoplatne odsúdený za korupciu. Obžalobe z prijímania úplatku či machinácií vo verejnom obstarávaní čelí šesť ľudí.

Medzi rokmi 2014 až 2018 finančná správa zakúpila tri IT projekty of firmy Allexis za takmer 54 miliónov eur. Podľa obžaloby však bola zákazka vopred dohodnutá a zmanipulovaná, čím štát mali pripraviť zhruba o 45 miliónov eur. Na Finančnej správe vtedy pôsobil ako šéf colnej a daňovej sekcie aj Daniel Čech.

Pokračovaniu hlavného pojednávania v kauze Mýtnik sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

„To bola tá pointa toho, že sa to malo obstarať v danom režime, aby tam nebola možnosť nejakého ďalšieho uchádzača. Ja som tú informáciu dostal od pána Suchobu a Imreczeho, že víťazom tej súťaže bude Allexis a som s tým nemal možnosť niečo urobiť a proste to tak bolo dané,“ uviedol Daniel Čech, svedok.

Kajúcnik Daniel Čech ďalej vypovedal, že obžalovaného Jozefa Brhela videl počas svojho pôsobenia na finančnej správe len raz. Dodal, že podnikateľ Michal Suchoba mu hovoril o delení 50-percentného zisku s Jozefom Brhelom.

V prípade už vypovedali ďalší kľúčoví svedkovia – bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze aj podnikateľ v IT sektore Michal Suchoba. Obidvaja priamo usvedčujú Jozefa Brhela staršieho aj mladšieho. Obžalovaní sa bránia, že sú nevinní. Poukázali na to, že finančná správa potvrdila, že rokuje s konateľkou spoločnosti Allexis o odkúpení majetkových práv k informačným systémom.

Hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik bude na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračovať aj v nasledujúcich dňoch vypočúvaním ďalších svedkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko