Na hlavný obsah

Na strednom a východnom Slovensku vyčíňala víchrica, tisícky domácností ostali bez elektriny

Silný vietor zhadzoval stromy na autá

Na strednom a východnom Slovensku vyčíňala víchrica, tisícky domácností ostali bez elektriny
Na snímke zvalený strom na chodníku. Foto: RTVS

Silný vietor úradoval v pondelok (27. 3.) v Košiciach a v okolí. Niektoré úseky ciest boli dočasne neprejazdné, kým neprišli hasiči a spadnuté stromy nespílili. Spolu s pracovníkmi košickej Správy mestskej zelene od rána pracujú na odstraňovaní následkov víchrice.

Tisícky domácností zostali bez energie. „Východoslovenská distribučná zaznamenala vplyvom silného vetra 19 porúch na napäťovej úrovni vysokého napätia a 180 porúch na napäťovej úrovni nízkeho napätia. Prevažnou príčinou výpadkov boli potrhané vodiče, spadnuté stromy na vedenia alebo poškodené izolátory,“ priblížila hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Andrea Danihelová.

Informácie z východného a stredného Slovenska priniesli redaktori RTVS Karolína Piliarová, Ondrej Behún a Vlado Záborský:

Silný vietor na horách spôsobil zvýšený počet výpadkov elektriny aj na strednom Slovensku. Na území Žilinského a Banskobystrického kraja je bez prúdu približne 3 500 odberných miest. Informoval o tom špecialista externej komunikácie spoločnosti Stredoslovenská distribučná Miroslav Gejdoš.

Rovnako sú príčinou najmä popadané stromy na vedenia či potrhané vodiče. „Popadané stromy spôsobili poruchy na 20 vývodoch vysokého napätia a vyradili z prevádzky viac ako sto trafostaníc. Stredoslovenská distribučná aktuálne rieši aj jednu poruchu na úrovni veľmi vysokého napätia a približne 50 porúch na úrovni nízkeho napätia,“ priblížil Gejdoš.

Výpadky elektriny trápia najmä obyvateľov v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Martin a Žarnovica.

Vietor poškodil vozeň Detskej železnice

Stromy v Košickom kraji nepadali len na cesty, ale aj na zaparkované autá na sídliskách či na chodníky. Extrémne veľké škody však obyvatelia tohto kraja nehlásia. Vietor poškodil napríklad aj historickú Detskú železnicu v košickom Čermeli, kde odtrhol strechu z letného vozňa.

Najsilnejšie fúkalo okolo 22.00 h večer. Meteorológovia namerali na košickom letisku vietor v nárazoch takmer 90 kilometrov za hodinu. Situácia sa upokojila až nadránom, kedy silný vietor ustál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny