Na hlavný obsah

Na Zem sa vrátil poškodený návratový modul Sojuz MS-22

Pristál v Kazachstane.

Na Zem sa vrátil poškodený návratový modul Sojuz MS-22
Na snímke poškodená bezpilotná kozmická loď Sojuz MS-22 pristáva v odľahlej oblasti neďaleko mesta Žezkazgan v Kazachstane. Foto: TASR/AP

Poškodený návratový modul kozmickej lode Sojuz MS-22, ktorý sa v utorok (28. 3.) odpojil od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), pristál o niekoľko hodín v bezpilotnom režime v Kazachstane. Podľa agentúry AFP o tom informovalo ruské Centrum riadenia misií.

Návratový modul pristál o 14.45 h moskovského času (13.45 h SELČ) v lokalite ležiacej 147 kilometrov juhovýchodne od kazašského mesta Žezkazgan.

Na palube modulu Sojuz MS-22 sa na Zem vrátil náklad s hmotnosťou 218 kilogramov vrátane výsledkov vedeckých experimentov a vybavenia ISS určeného na analýzu alebo opätovné použitie.

Ruská vesmírna agentúra (Roskosmos) v polovici decembra 2022 informovala o zrušení výstupov ruských kozmonautov do otvoreného vesmíru z dôvodu zníženia tlaku vo vonkajšom chladiacom okruhu lode Sojuz MS-22. O mesiac neskôr šéf Roskosmosu Jurij Borisov uviedol, že vyšetrovanie potvrdilo, že kozmickú loď poškodil mikrometeorit.

Pilotovaná kozmická loď Sojuz MS-22 s rusko-americkou posádkou sa k ISS pripojila 21. septembra 2022. Jej posádku tvorili kozmonauti Roskosmosu Sergej Prokopiev a Dmitrij Petelin a americký astronaut Frank Rubio. Tí sa v druhej polovici tohto roka vrátia na Zem v lodi Sojuz MS-23. K ISS sa pripojila 26. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet