Na hlavný obsah

Nahradia roboti a umelá inteligencia lekárov? Odborník má v tom jasno

Na niektorých miestach pomáhajú pri diagnostike už teraz.

Nahradia roboti a umelá inteligencia lekárov? Odborník má v tom jasno
Ilustračná snímka, Foto: RTVS

Umelá inteligencia a robotizácia prinesú do zdravotníctva revolučný skok. Robotické pracoviská už teraz pomáhajú lekárom v niektorých nemocniciach pri operáciách a umelá inteligencia aj pri diagnostike.

Robotické pracovisko pre operácie ciev v mozgu používajú lekári v Martine od vlaňajška. Okrem zníženej radiačnej záťaže je pre pacientov podstatná rýchlejšia diagnostika a vysoká presnosť zákroku. To môže znamenať pri takýchto náročných operáciách aj vyššiu kvalitu života.

Umelá inteligencia môže výrazne posunúť presnosť diagnostiky, najmä v skorých štádiách niektorých ochorení.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

„Nepresnosť popisu röntgenového snímku lekárom sa pohybuje niekde okolo 25 až 30 percent, kým umelá inteligencia práve v spojení s lekárom sa potom blížia k nejakej 95-percentnej úspešnosti,“ uviedol riaditeľ startupu Carebot Matěj Misař.

Ojedinelé robotické pracoviská ani umelá inteligencia však zatiaľ neriešia niekoľkomesačné čakania na vyšetrenia či zákroky.

„V tejto chvíli si myslím, že skôr treba upratať procesy v zdravotníctve, aby fungovali. Aby sa pacient dostal jednoduchým spôsobom k lekárovi, keď to potrebuje, aby bol poslaný na vyššie pracovisko, alebo do nemocnice, keď to potrebuje. Potom môže prísť na rad nejaká umelá inteligencia,“ povedal riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského kraja Tomáš Szalay.

Búrlivý nástup umelej inteligencie

Priekopník roboticky asistovanej chirurgie na Slovensku očakáva búrlivý nástup medicíny založenej na umelej inteligencii. 

„Ten stroj, keď bude mať dostatok dát, tak to urobí podstatne ľahšie a rýchlejšie. Vidím to tak, že v niektorých segmentoch medicíny nahradí lekárov,“ skonštatoval prednosta Urologickej kliniky fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Vladimír Baláž.

Tomu však musí predchádzať vyriešenie etických, filozofických aj právnych otázok. Dovtedy bude umelá inteligencia pre lekárov iba významným pomocníkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko