Na hlavný obsah

Namiesto amerického Patriotu bude slovenské nebo chrániť stroj z Talianska

Ide o systém stredného dosahu.

Systém protivzdušnej obrany SAMP T/Mamba.
Systém protivzdušnej obrany SAMP T/Mamba.Foto: Twitter

Protivzdušnú ochranu Slovenska posilní taliansky systém SAMP/T Mamba, ktorý nahradí americký systém Patriot. Informovala o tom v utorok (14. 3.) hovorkyňa rezortu obrany Martina Kakaščíková.

„Celý proces rotácie batérií prebehne tak, aby sa kontinuita posilnenia protivzdušnej obrany Slovenska nijakým spôsobom nenarušila. V oboch prípadoch ide o systémy protivzdušnej obrany stredného dosahu, ktoré tak majú porovnateľné operačné výkony,“ informovalo ministerstvo.

Systém Mamba pozostáva z viac ako 100 kusov techniky, ktorú bude obsluhovať zhruba 150 príslušníkov talianskych ozbrojených síl, priblížil rezort. Talianski vojaci aj technika sa už nachádzajú na základni v Kuchyni.

„Toto nasadenie vnímam ako silný a jednoznačný dôkaz pripravenosti a ochoty členských krajín NATO zaistiť našu spoločnú obranu a bezpečnosť. Bez ohľadu na otázky o dĺžke pôsobenia – spojenci jasne deklarujú podporu a posilňovanie našich spôsobilostí tak dlho, ako to bude potrebné,“ uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Na základňu v Kuchyni priletelo lietadlo s protivzdušným systémom obrany a vojakmi z Talianska.
Na základňu v Kuchyni priletelo lietadlo s protivzdušným systémom obrany a vojakmi z Talianska.Foto: Ministerstvo obrany SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko